Καροτόσουπα


Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: περίπου 45΄

Υλικά (για 8 άτομα):
8 μεγάλα καρότα (κατά προτίμηση βιολογικά), καθαρισμένα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
3 μεγάλες πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές)
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρές ροδέλες
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
1/2 κουτ. σούπας κάρι (αν δεν σας αρέσει η έντονη γεύση του, αντικαταστήστε το με λίγο κόλιανδρο σε σκόνη και γλυκιά πάπρικα)

8 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, ψιλοτριμμένο

2 κουτ. σούπας τριμμένο καρότο (για γαρνίρισμα)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή ή απλή
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Αραδιάζουμε τα καρότα σε ένα ταψάκι μαζί με τα κρεμμύδια και τα περιχύνουμε με το κρασί, το μισό ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Πασπαλίζουμε με το κάρι ή τον κόλιανδρο και την πάπρικα και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Εν τω μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Οταν είναι έτοιμες, τις βγάζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κρατάμε στην άκρη.

Ρίχνουμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ το περιεχόμενο του ταψιού (καρότα, κρεμμύδια) μαζί με τα ζουμάκια που έχουν μείνει. Προσθέτουμε τις καθαρισμένες πατάτες και δύο φλιτζάνια από το ζωμό λαχανικών. Πολτοποιούμε το όλον και το αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά. Διορθώνουμε τη γεύση με πιπέρι και αλάτι.

Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, βάζουμε το τζίντζερ και το τριμμένο καρότο μαζί με τη ζάχαρη. Τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν. Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρουμε με μια κουταλίτσα από τα καραμελωμένα λαχανικά.


ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
(για 1½ - 2 λίτρα)

Υλικά (για 8 άτομα):
2,5 λίτρα νερό
500 ml λευκό κρασί
50 γρ. κρεμμύδι, χοντροκομμένο
50 γρ. καρότο σε χοντρές ροδέλες
λίγο ελαιόλαδο
1 ματσάκι μυρωδικών δεμένο με σπάγγο(1 κλωνί σέλινου, 1 κλωνί μαϊντανού, 1 φύλλο δάφνης, 1 κλωνί θυμαριού)
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
5 κόκκοι πράσινο πιπέρι

Διαδικασία:
Τσιγαρίζουμε τα λαχανικά σε ελάχιστο λάδι για να πάρουμε τα αρώματά τους, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Τα πιπέρια θα τα βάλουμε προς το τέλος, σε τουλουπάνι, για να τα αφαιρέσουμε εύκολα, καθώς και το ματσάκι μυρωδικών. Οταν ο ζωμός είναι έτοιμος, πετάμε τα μυρωδικά -τα λαχανικά μπορούμε να τα κάνουμε μια ωραία βραστή σαλάτα με λαδόξιδο- και τον σουρώνουμε.


Πηγή: Kathimerini.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr