Υλικά:
1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου από στήθος ή μπούτι, κομμένο σε κύβους περίπου 3 - 4 εκ.
1 ξερό μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 μεγάλη στρογγυλή πράσινη πιπεριά, σε μπαστουνάκια
1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια
1 μικρή πιπεριά τσίλι*, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο, ή 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ ξερό, τριμμένο
1 κουτ. σούπας κάρι (ινδικό μείγμα μπαχαρικών που βρίσκουμε σε μορφή σκόνης σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στα μπαχαράδικα)
1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, σε σκόνη
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1/2 κουτ. γλυκού σπόροι καρδάμωμου, καλά κοπανισμένοι (λέγεται και κακουλέ. Σε όλα τα μπαχαράδικα αλλά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
τα φύλλα από 4 - 5 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένα (αν δεν βρούμε ή δεν μας αρέσει, βάζουμε μαϊντανό)
1 κουτ. σούπας φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
100 ml γάλα καρύδας (σε κονσέρβες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με έθνικ προϊόντα και σε καταστήματα με τρόφιμα Απω Ανατολής)
το ξύσμα και ο χυμός από 1 λάιμ (μοσχολέμονο) ή από 1 μικρό ακέρωτο λεμόνι
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μερίδες για 6 άτομα
Προετοιμασία 30΄
Μαγείρεμα 30΄ - 35΄
Εκτέλεση:
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα (προτιμότερο αντικολλητική) ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, όλες τις πιπεριές, το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και τον πελτέ και τα σοτάρουμε για 4 - 5 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, περιχύνουμε με το χυμό λάιμ και νερό τόσο ώστε να καλύπτει κατά το ήμισυ το κοτόπουλο.
Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 8 λεπτά (ή 5΄ αν έχουμε βάλει στήθος), μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο. Ρίχνουμε το γάλα καρύδας, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, το δυόσμο και το βασιλικό, ανακατεύουμε απαλά και δυναμώνουμε τη φωτιά.
Μαγειρεύουμε για άλλα 4 - 5 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το ξύλο κανέλας και σερβίρουμε. Αν η σάλτσα είναι αραιή, βγάζουμε το κοτόπουλο και τη βράζουμε να δέσει.
Συνοδεύουμε με αφράτο πιλάφι. Ωραία ιδέα για το σερβίρισμα είναι να φορμάρουμε το ρύζι σε φόρμα του κέικ και να βάλουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα στο κέντρο.
Στα ποτήρια μαςΕνα ιδιαίτερο, φινετσάτο και αρωματικό κρητικό Βιδιανό.
Tips:
Οι πιπερίτσες τσίλι είναι κόκκινες καυτερές πιπεριές και προέρχονται από το Μεξικό, αν και σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα είναι η Ινδία. Θα τις βρούµε φρέσκες σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, επιλεγμένα μανάβικα και καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και ολόκληρες, αποξηραµένες, σε καλά µπαχαράδικα (όπως αυτά της Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας). Τις φρέσκες θα τις ψιλοκόψουμε, ενώ τις αποξηραμένες θα τις τρίψουµε µε τα δάχτυλα (κατά προτίµηση φορώντας γάντια) και θα τις ρίξουµε στη σάλτσα.
Αν δεν βρούμε, τις αντικαθιστούµε µε µπούκοβο.
Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και οι ιταλικές πεπεροντσίνο και οι δικές μας «τσούσκες», οι οποίες προσφέρουν επίσης την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση στα φαγητά. Από αυτές τις πιπεριές παράγεται η σάλτσα τσίλι, το ταμπάσκο και το μπούκοβο.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Προφιτερόλ με κρέμα με συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου! ΥΛΙΚΑ Για τα σου 125 γρ. γάλα 125 γρ. νερό 110 γρ. βούτυρο 5 γρ...
-
Υλικά: 1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12) 3/4 κούπας λάδι 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι 1/2 κούπα ψιλοκομμ...
-
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ. ζάχαρη άχνη 250 γρ. βούτυρο 3 αυγά 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ Υλικά γ...
-
Φτιάξτε τη μοναδική ηπειρώτικη αλευρόπιτα (Πίτα της Κικίτσας) εύκολα και γρήγορα! Υλικά: 3 χούφτες αλεύρι 2 αβγά αλάτι νερό βούτυ...
-
Κρατάμε τα υλικά που θα περισσέψουν από το καθάρισμα των καρότων, των φρέσκων κρεμμυδιών, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και τα πράσα, για ν...
-
Συνταγή για βασιλόπιτα με σοκολάτα ! Μία παραλλαγή της κλασσικής βασιλόπιτας για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.... Με σοκολάτα! Υλικά: ...
-
Υλικά Για 1 τάρτα 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 1 αβγό 2 ½ κ...
-
Συνταγή για σούπα βελουτέ με κολοκύθα. Χρόνος μαγειρέματος & προετοιμασίας: 70 λεπτά Υλικά για 4 άτομα 1 1/2 κιλό κολοκύθα 2 μ...
-
Ένα νέο eshop ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ελλάδα το www.123ink.gr το οποίο ειδικεύεται σε αναλώσιμα εκτυπωτών, όπως μελάνια και τόνερ για κ...
-
Υλικά (για 6 - 8 άτομα): 8 μέτριες προς μεγάλες πατάτες (κατά προτίμηση βιολογικές) βρασμένες με τη φλούδα τους, καθαρισμένες 3 κουτ. σού...