Μια λαχταριστή συνταγή για Χοιρινό με Δαμάσκηνα στη Γάστρα!
Υλικά Συνταγής
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα ή καρέ
κομμένο σε μερίδες
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κρεμμύδια ξερά
κομμένα σε χοντρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ώριμη ντομάτα
1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
Για το αρωματικό μπουκέτο:
1 κλαδάκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους πιπέρι
Για τα φρούτα:
12 δαμάσκηνα
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το μπουκέτο σε τουλπάνι και το δένουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουμε τα ρίχνουμε σε γάστρα.
2. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3΄-4΄ και τα προσθέτουμε κι αυτά στη γάστρα. Σβήνουμε τα υπολείμματα του τηγανιού με το κρασί, τρίβουμε τη βάση του και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
3. Χαράζουμε σταυρωτά την ντομάτα, τη ρίχνουμε μέσα κι ολοκληρώνουμε με το αρωματικό μπουκέτο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C, για περίπου 1 ώρα και 45΄, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
4. Προσθέτουμε στη γάστρα τα αποξηραμένα φρούτα.
5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄ μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα.
Το κρέας στο τέλος θα είναι πολύ τρυφερό, με μια υπόξινη γεύση, ενώ η σάλτσα του θα είναι σκούρα και πυκνή.
Υλικά Συνταγής
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κιλά χοιρινό μπούτι ή σπάλα ή καρέ
κομμένο σε μερίδες
Αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κρεμμύδια ξερά
κομμένα σε χοντρές φέτες
1 σκελίδα σκόρδο
1 ώριμη ντομάτα
1 φλιτζ. κόκκινο ξηρό κρασί
Για το αρωματικό μπουκέτο:
1 κλαδάκι θυμάρι
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους μπαχάρι
4-5 κόκκους πιπέρι
Για τα φρούτα:
12 δαμάσκηνα
2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
Εκτέλεση:
1. Βάζουμε όλα τα υλικά για το μπουκέτο σε τουλπάνι και το δένουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Τα κομμάτια που ροδίζουμε τα ρίχνουμε σε γάστρα.
2. Στο ίδιο τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο για 3΄-4΄ και τα προσθέτουμε κι αυτά στη γάστρα. Σβήνουμε τα υπολείμματα του τηγανιού με το κρασί, τρίβουμε τη βάση του και τα ρίχνουμε στα υπόλοιπα υλικά.
3. Χαράζουμε σταυρωτά την ντομάτα, τη ρίχνουμε μέσα κι ολοκληρώνουμε με το αρωματικό μπουκέτο, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε καλά τη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C-200°C, για περίπου 1 ώρα και 45΄, μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
4. Προσθέτουμε στη γάστρα τα αποξηραμένα φρούτα.
5. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 30΄ μέχρι να φουσκώσουν τα φρούτα.
Το κρέας στο τέλος θα είναι πολύ τρυφερό, με μια υπόξινη γεύση, ενώ η σάλτσα του θα είναι σκούρα και πυκνή.