- Ανάβω: "Ανάβουμε" μια τροφή μετά το τσιγάρισμα με λίγο αλκοόλ και την αφήνουμε να καεί μερικά δευτερόλεπτα.
- Δένω: Δένουμε τη σάλτσα ενός φαγητού με μια αμυλούχα ύλη π.χ. με αλεύρι, ρυζάλευρο, με άνθος αραβοσίτου κλπ. Αφήνουμε να δέσει η σάλτσα σε σιγανή φωτιά.
- Ζεματίζω: Βράζουμε μια τροφή μέσα σε νερό για μερικά λαπτά, την ξεπλένουμε με κρύο νερό και τέλος τη στραγγίζουμε.
- Καβουρδίζω: Τηγανίζουμε σε σιγανή φωτιά μια τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Για το καβούρδισμα χρησιμοποιούμε λάδι. Το ψήσιμο ενός ξηρού καρπού λέγεται επίσης καβούρδισμα. Το καβούρδισμα μας είναι γνωστό και σα σωτάρισμα.
- Μαραίνω: Τσιγαρίζουμε ελαφρά μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι χωρίς όμως να χρωματιστεί π.χ. μαραίνουμε το κρεμμύδι.
- Μαρινάρω: Για να μαρινάρουμε μια τροφή χρησιμοποιούμε ένα μείγμα αρωματικών χόρτων (μαρινάδα) μέσα στα οποία βάζουμε τη τροφή για όση ώρα συνιστά η συνταγή. Έχουμε μαρινάδα ωμή ή βρασμένη.
- Ροδίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή στο τηγάνι ή στο φούρνο δίνοντάς της ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
- Σβήνω: Σταματάμε το τσιγάρισμα ή το βράσιμο μια τροφής, ρίχνοντας μέσα νερό, κρασί ή ζωμό.
- Τσιγαρίζω: Χρωματίζουμε μια τροφή σε βούτυρο ή λάδι για λίγα λεπτά.
Ορολογίες της κουζίνας
Παρακάτω θα βρείτε μια ορολογία της κουζίνας (ψησίματος, μαγειρέματος κ.α)
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Υλικά: 1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12) 3/4 κούπας λάδι 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι 1/2 κούπα ψιλοκομμ...
-
Προφιτερόλ με κρέμα με συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου! ΥΛΙΚΑ Για τα σου 125 γρ. γάλα 125 γρ. νερό 110 γρ. βούτυρο 5 γρ...
-
Κρατάμε τα υλικά που θα περισσέψουν από το καθάρισμα των καρότων, των φρέσκων κρεμμυδιών, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και τα πράσα, για ν...
-
Φτιάξτε τη μοναδική ηπειρώτικη αλευρόπιτα (Πίτα της Κικίτσας) εύκολα και γρήγορα! Υλικά: 3 χούφτες αλεύρι 2 αβγά αλάτι νερό βούτυ...
-
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ. ζάχαρη άχνη 250 γρ. βούτυρο 3 αυγά 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ Υλικά γ...
-
Κοτόσουπα: το γιατρικό της… μαμάς Υπάρχει λόγος που όταν ήμασταν παιδιά, η μαμά πάντα μας έφτιαχνε κοτόσουπα όταν αρρωσταίναμε. Καταρχ...
-
Υλικά 1 κεφάλι σκόρδο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 2/3 κούπας νερό 1 κούπα χυμό ανανά 1/4 κούπας teriyaki sauce 1 κουταλιά soy sauce 1 1/...
-
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζεύουμε, συνήθως, τα πιο κοντινά κι αγαπημένα μας πρόσωπα, για ένα γιορτινό φαγοπότι, που διαθέτει ζεστασ...
-
Υλικά: 1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου, κομμένο σε 4 κομμάτια 2 ρίζες φινόκιο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 1/4 φλιτζανιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 1 κ....
-
Δείτε προτάσεις για Μπουφέ για Πάρτυ ! Παιδικά σουβλάκια Σε κάθε σουβλάκι θα βάλετε κεφτεδάκι, ντοματούλα, κασέρι, αγγουράκι ή ελιά. Γ...
