Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό, που όμως έχει πάρα πολλές παραλλαγές. Η παρακάτω συνταγή είναι για μελομακάρονα από σιμιγδάλι.
Υλικά :
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
4 φλυτζάνια σιμιγδάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
200 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
Μισό φλυτζάνι ζάχαρη
δυόμιση κούπες μέλι
2 κουτάλια κανέλα
2 κουτάλια γαρύφαλλο
Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μπέικιν πάουντερ), και το προσθέτουμε στα προηγούμενα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας (μπορούμε και στο μίξερ), μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αν δούμε ότι το μείγμα βγαίνει πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στόχος μας είναι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα, ότι σχήματος θέλουμε, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να πάρουν χρώμα. Για να μην κολλήσουν, βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και από πάνω τα μελομακάρονα...
Λίγο πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο μέλι και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει όλο το μέλι.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσουν λίγο, και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι και στην συνέχεια τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα τους.
Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα τα τριμμένα καρύδια, και αν θέλουμε και λίγη κανέλα (αφού την ανακατέψουμε με τα καρύδια).
Υλικά :
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
4 φλυτζάνια σιμιγδάλι
1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
1 πορτοκάλι (ξύσμα και χυμό)
200 γραμμάρια τριμμένα καρύδια
Μισό φλυτζάνι ζάχαρη
δυόμιση κούπες μέλι
2 κουτάλια κανέλα
2 κουτάλια γαρύφαλλο
Ενάμιση φλυτζάνι αλεύρι
2 κουταλάκια σόδα
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι μας σε μια λεκάνη ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε λίγο το λάδι σε ένα κατσαρολάκι.
Ρίχνουμε το λάδι, όχι καυτό, μέσα στην λεκάνη και ανακατεύουμε καλά.
Έπειτα προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού, το κονιάκ, μία κούπα μέλι, μισό φλυτζάνι ζάχαρη, τα δύο κουταλάκια γαρύφαλλο και τα δύο κουταλάκια κανέλα,
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με τη σόδα (εναλλακτικά, μπορούμε να βάλουμε μπέικιν πάουντερ), και το προσθέτουμε στα προηγούμενα υλικά.
Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας (μπορούμε και στο μίξερ), μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αν δούμε ότι το μείγμα βγαίνει πολύ νερουλό, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Στόχος μας είναι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα, ότι σχήματος θέλουμε, και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά , μέχρι να πάρουν χρώμα. Για να μην κολλήσουν, βάζουμε μια λαδόκολλα στο ταψί μας και από πάνω τα μελομακάρονα...
Λίγο πριν βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Δηλαδή, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το υπόλοιπο μέλι και ένα ποτήρι νερό και βράζουμε μέχρι να λιώσει όλο το μέλι.
Μόλις βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα βάζουμε σε μια πιατέλα για να κρυώσουν λίγο, και έπειτα τα ρίχνουμε μέσα στο σιρόπι. Τα αφήνουμε μερικά λεπτά, γυρνώντας τα, μέχρι να ρουφήξουν σιρόπι και στην συνέχεια τα βγάζουμε με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετούμε στην πιατέλα τους.
Τέλος, ρίχνουμε πάνω από τα μελομακάρονα τα τριμμένα καρύδια, και αν θέλουμε και λίγη κανέλα (αφού την ανακατέψουμε με τα καρύδια).