Καλαμάρια Γεμιστά (Συνταγή Βέφας Αλεξιάδου)

Υλικά:
1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12)
3/4 κούπας λάδι
1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι
1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι
1/2 κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
2 κουταλιές σταφίδα μαύρη
2 κουταλιές κουκουνάρια
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κούπα νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού



Εκτέλεση:
Καθαρίστε και πλύντε τα καλαμάρια. Χωρίστε τα πλοκάμια και ψιλοκόψτε τα. Τρυπήστε τα καλαμάρια μ' ένα σουβλάκι σε μερικά σημεία εδώ κι εκεί.

Ζεστάνετε το μισό λάδι και σοτάρετε μέσα σ' αυτό το κρεμμύδι και τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών.

Κατεβάστε τα από τη φωτιά, ρίξτε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τη σταφίδα, τα κουκουνάρια, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Γεμίστε τα καλαμάρια ως τη μέση, γιατί στο ψήσιμο, το μεν ρύζι θα φουσκώσει, τα δε καλαμάρια θα μαζέψουν. Κλείστε το άνοιγμα, στερεώνοντάς το με ξύλινες φουρκέτες.

Αν θέλετε, πριν γεμίσετε τα καλαμάρια, βάλτε τα σε κατσαρόλα με ελάχιστο νερό κι ανακατέψτε τα 5' επάνω σε δυνατή φωτιά, να φύγει το νερό τους, οπότε θα μαζέψουν κι έτσι θα τα γεμίσετε πιο εύκολα, βάζοντας περισσότερη γέμιση, ως τα 2/3.

Αραδιάστε τα γεμιστά καλαμάρια σε πλατιά κατσαρόλα, περιχύστε τα με το υπόλοιπο λάδι και σοτάρετέ τα ελαφρά, γυρίζοντάς τα απ' όλες τις πλευρές.

Περιχύστε τα με το κρασί, προσθέστε το νερό και το χυμό λεμονιού, σκεπάστε και σιγοβράστε, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με λίγη σάλτσα.

Αν θέλετε, μπορείτε να δέσετε τη σάλτσα με 1 κουταλάκι κορν φλάουρ.
΄Οταν τα κατεβάσετε από τη φωτιά, τρίψτε στην επιφάνεια λίγο μαύρο πιπέρι. Σερβίρετέ τα με φέτες λεμονιού.

ΠΗΓΗ: Βέφα Αλεξιάδου

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr