Από εκείνες τις γεύσεις που μας στοίχειωναν όταν ήμαστε παιδιά και που τώρα πια αγαπάμε βαθιά, αναπολώντας εκείνες τις εποχές που όλη η οικογένεια μας παρακαλούσε για να φάμε!
Yλικά:
250 γρ. ρύζι τύπου Καρολίνα
600 γρ. σπανάκι
3 πράσα, το λευκό τμήμα
7 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι καυκαλήθρες
1 φλ.τσ. μάραθο ή άνηθο, ψιλοκομένο
1/2 φλ. τσ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. κρασί λευκό
1 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε, πλένουμε το σπανάκι, το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και το αφήνουμε να στεγνώνει σε τρυπητό.
Κόβουμε τα πράσα και τα κρεμμυδάκια σε ροδέλες, κρατώντας και το τρυφερό πράσινο από τα τελευταία.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά πράσα και κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνέχεια, για 1'-2'.
Προσθέτουμε το ρύζι, αφού το έχουμε μετρήσει σε φλιτζάνια, ανακατεύουμε δυο-τρία λεπτά και ρίχνουμε το κρασί.
Μόλις εξατμισθεί, προσθέτουμε νερό διπλάσιο από το ρύζι, αλάτι, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να μισοψηθεί, ελέγχοντας τα υγρά του.
Στο μεταξύ, καθαρίζουμε τις καυκαλήθρες, πετώντας τα σκληρά κοτσάνια.
Όταν το ρύζι έχει μισοψηθεί, προσθέτουμε το σπανάκι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να ψηθεί τελείως το ρύζι, χωρίς να λαπαδιάσει.
Όταν το φαγητό είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε το φαγητό από τη φωτιά και ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Το σερβίρουμε χλιαρό ή και κρύο και το συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με γιαούρτι στραγγιστό με ψιλοκομμένο δυόσμο, αλατοπίπερο και λεμόνι.
Tips:
Προσθέστε λίγο ξύσμα λεμονιού προς το τελείωμα του πιάτου
Το ματσάκι με τις καυκαλήθρες είναι προαιρετικό
Αν θέλετε μπορείτε με απλό τρόπο να κάνετε το σπανακόρυζο σας κόκκινο προσθέτοντας 1 φλιτζάνι φρέσκια ντομάτα, χωρίς να αλλάξετε κάτι άλλο στη συνταγή.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Προφιτερόλ με κρέμα με συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου! ΥΛΙΚΑ Για τα σου 125 γρ. γάλα 125 γρ. νερό 110 γρ. βούτυρο 5 γρ...
-
Υλικά: 1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12) 3/4 κούπας λάδι 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι 1/2 κούπα ψιλοκομμ...
-
Κρατάμε τα υλικά που θα περισσέψουν από το καθάρισμα των καρότων, των φρέσκων κρεμμυδιών, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και τα πράσα, για ν...
-
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ. ζάχαρη άχνη 250 γρ. βούτυρο 3 αυγά 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ Υλικά γ...
-
Ένα νέο eshop ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ελλάδα το www.123ink.gr το οποίο ειδικεύεται σε αναλώσιμα εκτυπωτών, όπως μελάνια και τόνερ για κ...
-
Συνταγή για βασιλόπιτα με σοκολάτα ! Μία παραλλαγή της κλασσικής βασιλόπιτας για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.... Με σοκολάτα! Υλικά: ...
-
Υλικά 1 κεφάλι σκόρδο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 2/3 κούπας νερό 1 κούπα χυμό ανανά 1/4 κούπας teriyaki sauce 1 κουταλιά soy sauce 1 1/...
-
Υλικά Για 1 τάρτα 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 1 αβγό 2 ½ κ...
-
Φτιάξτε τη μοναδική ηπειρώτικη αλευρόπιτα (Πίτα της Κικίτσας) εύκολα και γρήγορα! Υλικά: 3 χούφτες αλεύρι 2 αβγά αλάτι νερό βούτυ...
-
Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μαζεύουμε, συνήθως, τα πιο κοντινά κι αγαπημένα μας πρόσωπα, για ένα γιορτινό φαγοπότι, που διαθέτει ζεστασ...