Υλικά:
1 πακέτο κριθαράκι
1 κούπα ψιλοκομμένες ελιές Καλαμάτας, στραγγισμένες
1 κούπα κάπαρη, αποξηραμένη
1 κσ ρίγανη
1 κονσέρβα ντοματίνια Σαντορίνης, χωρισμένα στο χυμό τους και τις ντομάτες
2 κγ αλάτι
1 κγ μπούκοβο (νιφάδες τσίλι)
1 κγ αποξηραμένο μαϊντανό
½ κούπα ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο (προαιρετικά)
1 κούπα ξηρό λευκό κρασί
1 κούπα γευστικό τριμμένο τυρί, όπως η Ελληνική κεφαλογραβιέρα ή Ιταλική παρμεζάνα
Εκτέλεση:
Σε ένα βαθύ και μεγάλο τηγάνι (ή γουόκ) και σε υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε ¼ της κούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα ζυμαρικά και ανακατεύετε έντονα για 5 λεπτά.
Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε το κρασί και ανακατέψτε μέχρι το κρασί να εξατμιστεί.
Ξεκινήστε να ρίχνετε στα ζυμαρικά το ζεστό νερό εναλλάξ με το χυμό από την κονσέρβα της ντομάτας.
Προσθέστε τη ρίγανη
Ανακατεύετε κάθε φορά που προσθέτετε νερό ή χυμό ντομάτας ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά και να μαλακώσουν τα ζυμαρικά.
Περίπου στα μισά της διαδικασίας, προσθέστε τα ντοματίνια και ανακατέψτε ελαφρά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους. (Μπορείτε να σοτάρετε τα ντοματίνια σε ξεχωριστό τηγάνι για ένα ή δύο λεπτά με λίγο ελαιόλαδο. Αν το κάνετε, μπορείτε να προσθέσετε τα σοταρισμένα ντοματίνια στο τέλος για να δώσετε στο πιάτο πιο κομψή εμφάνιση).
Λίγο πριν ετοιμαστούν τα ζυμαρικά προσθέστε τις ελιές, την κάπαρη (κρατήστε λίγη για το γαρνίρισμα του πιάτου), το τυρί, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε καλά. Αδειάστε το κριθαρότο σε μια πιατέλα και διακοσμήστε με τις υπόλοιπες ελιές, κάπαρη, μερικά φύλλα κάπαρης και πασπαλίστε με ελαιόλαδο.