Καλοκαιρινά Φρούτα: Όλα όσο πρέπει να ξέρετε!

Πεπόνι, καρπούζι, φράουλες, ροδάκινα, βερίκοκα… Τα φρούτα του καλοκαιριού είναι πλέον ξανά στο ψυγείο μας και ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τα οφέλη τους.

Βαρεθήκατε τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια και όλα τα φρούτα που καταναλώνατε το χειμώνα; Τότε δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή να ανανεώσετε το περιεχόμενο του ψυγείου σας με καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία εκτός από δροσερά και γευστικά, είναι και γεμάτα οφέλη.

Ακόμη κι αν δεν είστε φανατικοί των φρούτων, σίγουρα έχετε μικρή πιθανότητα να αντισταθείτε σε λίγο παγωμένο πεπόνι ή μια φέτα καρπουζιού ένα ζεστό, καλοκαιρινό απόγευμα. Ίσως, μάλιστα, αν διαπιστώσετε το καλό που μπορούν να κάνουν για εσάς τα φρούτα εποχής, να τα βάλετε πιο εντατικά στο διατροφικό σας πρόγραμμα. Ας τα εξετάσουμε, λοιπόν, ένα-ένα.


Φράουλες: το καλοκαιρινό επιδόρπιο
Να κι ένας πειρασμός που είναι υγιεινός και δεν χρειάζεται να μείνουμε μακριά του, αλλά, απεναντίας, να τον καταναλώσουμε. Οι φράουλες συνδυάζουν τη γλυκιά τους γεύση με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, φυλλικό οξύ και πλήθος αντιοξειδωτικών ουσιών που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από διάφορες παθήσεις που προκύπτουν από αυτές. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο και μαγνήσιο δρα ευεργετικά ως προς τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και συν τοις άλλοις, το ιώδιο που περιέχουν αποδεικνύεται σημαντικό ως προς τη λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Θερμίδες: Περίπου 35-45 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, ανάλογά με το μέγεθος.

Βερίκοκα: μικρά, αλλά θαυματουργά
Γνωστά και ως χρυσόμηλα, τα βερίκοκα είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που μας είναι απαραίτητα όλο το χρόνο και ειδικά το καλοκαίρι. Η βήτα-καροτίνη τους, για παράδειγμα, που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της επιδερμίδας μας, βελτιώνοντας την υφή και αναπτύσσοντας τους ιστούς της, κάτι που χρειαζόμαστε όταν ταλαιπωρούμαστε από τον ήλιο. Ακόμη, τα βερίκοκα περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, αλλά και σε σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κ.ά., ευεργετώντας την όραση, το πεπτικό και κάνοντας καλό σε όσους πάσχουν από αναιμία. Θερμίδες: Περίπου 25 το ένα βερίκοκο.

Ροδάκινα: ζουμερά και νόστιμα
Ένα από τα πιο αρωματικά φρούτα του καλοκαιριού, το ροδάκινο μπορεί άνετα να αποτελέσει το απογευματινό μας σνακ, είτε σκέτο, είτε σε μορφή μαρμελάδας, είτε στο κρύο τσάι μας κ.ο.κ. Ο καλύτερος τρόπος βέβαια να το καταναλώσετε είναι σκέτο ως φρούτο, προκειμένου να λάβετε όλες τις φυτικές του ίνες και να ευεργετήσετε το πεπτικό σας ή ακόμη και να προστατευτείτε από γαστρεντερικές διαταραχές. Περιέχει αρκετή βιταμίνη Ε, όπως και βιταμίνη C τονώνοντας το ανοσοποιητικό μας, ενώ είναι ένα από τα πλουσιότερα σε νερό φρούτα, ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας και διατηρώντας τη νεανικότητά μας (έσω κι έξω) με τα αντιοξειδωτικά του. Θερμίδες: Ένα μέτριο ροδάκινο αποδίδει περίπου 60 θερμίδες.

Κεράσια: «φίλοι» του μεταβολισμού
Προσθέστε τα στη φρουτοσαλάτα σας ή κόψτε τα και απολαύστε τα μαζί με το παγωμένο σας γιαούρτι σαν σνακ. Όπως κι αν τα καταναλώσετε, τα κεράσια ανακουφίζουν το φούσκωμα χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες (ανθοκυανίνες), οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρά μας. Περιέχουν κι αυτά βιταμίνη C, E, σίδηρο, φυλλικό οξύ, κάλιο, μαγνήσιο και μάλιστα χάρη στη μελατονίνη τους, μας διευκολύνουν στον ύπνο. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, επίσης, φαίνεται πως ενισχύουν τη λειτουργία του μεταβολισμού μας, έτσι ώστε στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, να μας βοηθήσουν να χάσουμε πιο εύκολα τα περιττά κιλά. Θερμίδες: Ένα κεράσι περιέχει μόνο 4 θερμίδες, οπότε με 10 κεράσια θα λάβετε μόλις 40 θερμίδες.

Πεπόνι: πάει παντού –και συμφέρει!
Αν και οι περισσότεροι το προτιμούν κομμένο σε κομματάκια και σκέτο, το πεπόνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη σαλάτα, στα smoothies, στο κοτόπουλο, σε ζελέ, σε μαρμελάδα κ.ο.κ. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όσους έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, ενώ ευεργετεί και με άλλον ένα τρόπο την καρδιά, εμποδίζοντας τη δράση της κακής LDL χοληστερόλης. Η βιταμίνη C του τονώνει το ανοσοποιητικό μας, ενώ το β-καροτένιο συμβάλλει στην καλή λειτουργία της όρασης. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ περιέχει επίσης φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο κ.ά., προωθώντας την υγεία των οστών. Θερμίδες: Όντας πλούσιο σε νερό, το πεπόνι αποδίδει λίγες θερμίδες, περίπου 30 στα 100 γραμμάρια.

Καρπούζι: ο αρχηγός των καλοκαιρινών φρούτων
Μια φέτα καρπουζιού δεν έλειπε ποτέ από τις καλοκαιρινές, παιδικές μας φωτογραφίες και ακόμη και σήμερα ξυπνούν αναμνήσεις κάθε καλοκαίρι που κόβουμε την πρώτη φέτα του. Το καρπούζι είναι πολύ πλούσιο σε νερό, όπως και φυσική ζάχαρη (γι’ αυτό άλλωστε είναι στη λίστα με τα αγαπημένα μας), δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυτικές ίνες, λυκοπένιο, κάλιο κ.ο.κ. Τα αντιοξειδωτικά του -και συγκεκριμένα το λυκοπένιο- καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες προστατεύοντας τον οργανισμό από φλεγμονές και τη δημιουργία διάφορων σοβαρών παθήσεων μακροπρόθεσμα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Ακόμη, η βιταμίνη Β6 συντελεί στη βελτίωση της πνευματικής υγείας, συμβάλλοντας στη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου και το κάλιο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Όπως όλα τα φρούτα, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που μας κρατούν χορτάτους, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό μας κρατά ενυδατωμένους, σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε περισσότερο. Θερμίδες: Περίπου 30 στα 100 γραμμάρια του φρούτου.

Σύκο: σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού
Το χειμώνα πολλοί τα προτιμούν στην αποξηραμένη του μορφή, το καλοκαίρι, όμως, έρχεται η ευκαιρία τους να τα απολαύσουν φρέσκα, με όλα τους τα οφέλη στα ύψη. Αποτελούν καλή λύση για όσους πάσχουν από δυσκοιλιότητα, δυναμώνουν τα οστά με την περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο, φέρνουν ισορροπία στο νάτριο και το κάλιο του οργανισμού βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ με το σίδηρο και τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Σύμφωνα με σουηδική έρευνα, επίσης, τα σύκα και άλλα φρούτα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Θερμίδες: Ένα σύκο μπορεί να φτάνει μέχρι και τις 50 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθός του.

Σταφύλι: μια από τις βασικές τροφές αποτοξίνωσης
Κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες και μας δίνει το πολύ αγαπητό σε όλους μας κρασί, το οποίο γνωρίζουμε όλοι πόσο ευεργετικό είναι για την υγεία και την καρδιά μας. Ο λόγος που το καθιστά τόσο ωφέλιμο είναι τα φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικά τα οποία αφθονούν στο κόκκινο σταφύλι και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βελτιώνουν το δέρμα, κάνουν καλό στους πνεύμονες και προστατεύουν την καρδιά. Ακόμη, το σταφύλι είναι διουρητικό βοηθώντας στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό μας και περιέχει βιταμίνη C, A, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, ασβέστιο, ενώ θεωρείται και ένα πολύ καλό φάρμακο κατά της δυσπεψίας. Θερμίδες: Οι 15 μικρές ρώγες σταφυλιού αποδίδουν περίπου 50 θερμίδες.

Πηγή: Clickatlife.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr