Τα υλικά μας ( ανά ένα ρολό sushi )
1 φλυτζάνι Γιαπωνέζικο ρύζι (Μη σπειρωτό)
1 Φύκι σε φύλλα
2 Κατεψυγμένες Καραβοκύρισσες ή καβούρι
2 κομμάτια αγγούρι κομμένα σε μπαστουνάκια
2 κομμάτια αβοκάντο κομμένα σε μπαστουνάκια
1 1/4 κουταλιού της σούπας ξύδι ρυζιού
3/4 κουταλιού της σούπας ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
Σουσάμι
Bamboo Mat (για την εκτέλεση)
Εκτέλεση:
Πλένουμε όσο ρύζι χρειαζόμαστε σε ένα σουρωτήρι 2 με 3 φόρες.
Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό, τόσο ώστε να περάσει 1 δάχτυλο πάνω από την στάθμη του ρυζιού.
Ανάβουμε το μάτι σε υψηλή θερμοκρασία και πάντα με σκεπασμένο καπάκι, αφήνουμε το νερό να βράσει για 2 λεπτά. Αφού περάσουν, χαμηλώνουμε την φωτιά και χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι, αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά ακόμα. Κλείνουμε το μάτι, χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι.
Αφήνουμε άλλα 10 λεπτά να περάσουν και ανοίγουμε το καπάκι..
Σε ένα μπολάκι, προσθέτουμε 1 κουτάλια αλάτι, 3/4 της κουταλιάς ζάχαρη και 1 & 1/4 της κουταλιάς ξύδι ρυζιού. Τα ανακατεύουμε και απλώνουμε το υλικό πάνω στο ρύζι, ανακατεύοντας τα.Αφήνουμε το ρύζι να κρυώσει. Τυλίγουμε το Bamboo Mat με ζελοφάν και από τις δυο πλευρές για να μη κολλήσει επάνω το ρύζι μας. Το ρύζι γίνετε αρκετά κολλώδες όταν κρυώσει, γι' αυτό καλό θα ήταν να έχουμε ένα μπολάκι με νερό διπλά μας. Απλώνουμε ένα φύλλο nori (φύκι) με την γυαλιστερή πλευρά να κοιτάει προς τα κάτω, πάνω στο Bamboo Mat.
Κόβουμε 3 εκατοστά σε μήκος του φύλλου γιατί δεν χρειάζονται στο California roll.
Απλώνουμε το ρύζι, αφού βρέξουμε τα χεριά μας στο μπολάκι, πάνω στο φύλλο nori.
Απλώνουμε σουσάμι πάνω στο ρύζι με ένα κουταλάκι.
Tώρα, πιάνουμε το φύλλο και το γυρνάμε ανάποδα, με την γυαλιστερή πλευρά προς τα εμάς και το ρύζι να κοιτάει προς το Bamboo Mat.Προσθέτουμε τα υλικά μας.2 καραβοκύρισσες, 2 κομμάτια αγγούρι και 2 κομμάτια αβοκάντο ανά ρολό για το California.
Ανασηκώνουμε την άκρη του Bamboo Mat και σπρώχνουμε εμπρός. Όταν φτάσουμε σε αυτό ακριβώς το σημείο, σπρώχνουμε απαλά τα υλικά μας ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν έμεινε κενό.
Αμέσως μετά φέρνουμε την άκρη του Bamboo Mat μπροστά, ώστε να ακουμπήσει το φύλλο και πιέζουμε για άλλη μια φορά.. απαλά και χωρίς να χαλάμε το κυκλικό σχήμα!
Ανασηκώνουμε απαλά το Bamboo Mat με το ένα χέρι, ενώ με το άλλο ασκούμε λίγη πίεση προς τα κάτω και αμέσως σπρώχνουμε μπροστά,
αφήνοντας το Bamboo Mat να κάνει 1 ή και 2 κύκλους.
Στο τέλος, πιέζουμε ελαφρά. Ξεδιπλώνουμε το Bamboo Mat είναι έτοιμα!