Υλικά
10-12 κολοκυθάκια μέτρια προς μεγάλα
600 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος ή μισός μισός με χοιρινό
1/2 φλιτζ. τσ. ρύζι τύπου καρολίνα
2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζ. τσ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
2 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος
2 αβγά
3/4 φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 λεμόνια (το χυμό)
Αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα (προαιρετική)
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε οριζόντια ένα φετάκι από τις δύο άκρες.
Με το ειδικό εργαλείο ή ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε το εσωτερικό, το οποίο κρατάμε.
Αλατίζουμε μέσα τα κολοκυθάκια και τα τοποθετούμε όρθια σε πλατιά, βουτυρωμένη κατσαρόλα που να τα χωράει σε μια σειρά, αν και δεν πειράζει να μπουν μερικά από πάνω.
Σε μια σαλατιέρα αναμειγνύουμε τον κιμά με το ρύζι, τα μυρωδικά, 1/2 φλιτζ. τσαγιού από τη σάρκα των κολοκυθιών, ψιλοκομμένη, ένα ασπράδι από τα αβγά ελαφρά χτυπημένο, 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ζυμώνουμε καλά το μείγμα και γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι 1 εκ. πριν από το τελείωμα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όσο νερό χρειάζεται για να μισοσκεπαστούν.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί σε μέτρια φωτιά 1 ώρα - ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το ρύζι.
Για να φτιάξουμε το αβγολέμονο, χτυπάμε το ασπράδι να αφρατέψει ελαφρά.
Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουτ. σούπας νερό, προσθέτουμε το ασπράδι, χτυπώντας και, σιγά σιγά το χυμό λεμονιού.
Αφαιρούμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό από την κατσαρόλα και τον προσθέτουμε λίγο λίγο στο αβγολέμονο, χτυπώντας συνέχεια και γρήγορα.
Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την ανακινούμε να αναμειχθεί.
Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά να πήξει η σάλτσα, ανακινώντας αρκετές φορές την κατσαρόλα.
Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια περιχυμένα με αβγολέμονο και το υπόλοιπο σε μπολ.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με λίγη πάπρικα.
Δημοφιλείς αναρτήσεις
-
Προφιτερόλ με κρέμα με συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου! ΥΛΙΚΑ Για τα σου 125 γρ. γάλα 125 γρ. νερό 110 γρ. βούτυρο 5 γρ...
-
Υλικά: 1 1/2 κιλό μέτρια καλαμάρια (10-12) 3/4 κούπας λάδι 1/2 κούπα τριμμένο κρεμμύδι 1/4 κούπας ρύζι για πιλάφι 1/2 κούπα ψιλοκομμ...
-
Κρατάμε τα υλικά που θα περισσέψουν από το καθάρισμα των καρότων, των φρέσκων κρεμμυδιών, τα κοτσάνια από τα μυρώνια και τα πράσα, για ν...
-
Υλικά: 500 γρ. αλεύρι 150 γρ. σιμιγδάλι ψιλό 150 γρ. ζάχαρη άχνη 250 γρ. βούτυρο 3 αυγά 1 κουτ. του γλυκού μπέικιν πάουντερ Υλικά γ...
-
Φτιάξτε τη μοναδική ηπειρώτικη αλευρόπιτα (Πίτα της Κικίτσας) εύκολα και γρήγορα! Υλικά: 3 χούφτες αλεύρι 2 αβγά αλάτι νερό βούτυ...
-
Συνταγή για βασιλόπιτα με σοκολάτα ! Μία παραλλαγή της κλασσικής βασιλόπιτας για να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας.... Με σοκολάτα! Υλικά: ...
-
Συνταγή για σούπα βελουτέ με κολοκύθα. Χρόνος μαγειρέματος & προετοιμασίας: 70 λεπτά Υλικά για 4 άτομα 1 1/2 κιλό κολοκύθα 2 μ...
-
Υλικά 1 κεφάλι σκόρδο 1 κουταλιά ελαιόλαδο 2/3 κούπας νερό 1 κούπα χυμό ανανά 1/4 κούπας teriyaki sauce 1 κουταλιά soy sauce 1 1/...
-
Υλικά Για 1 τάρτα 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 150γρ. Χωριό Βούτυρο Αγελάδος ½ κ.γ. αλάτι 1 κ.γ. ζάχαρη 1 αβγό 2 ½ κ...
-
Ένα νέο eshop ξεκίνησε πριν από λίγο στην Ελλάδα το www.123ink.gr το οποίο ειδικεύεται σε αναλώσιμα εκτυπωτών, όπως μελάνια και τόνερ για κ...