Υλικά για 4 - 6 μερίδες
½ κιλό φακές
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο φιλοκομμένες
1 - 2 φύλλα δάφνης
2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 φλυτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Αφού καθαρίσουμε τις φακές τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα και ρίχνουμε τόσο νερό όσο να σκεπαστούν. Τις αφήνουμε να πάρουν 1 έως 2 βράσεις.
Τις στραγγίζουμε, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με το ανάλογο νερό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την ντομάτα, τη δάφνη και το πιπέρι.
Βράζουμε για 45 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, και 15 λεπτά πριν γίνουν ρίχνουμε το λάδι και το αλάτι.
Οι φακές σούπα σερβίρονται ζεστές προσθέτοντας αν θέλουμε λίγο επιπλέον λάδι (1 κουταλιά) και ξύδι.