Υλικά (Μερίδες 4)
50 ml ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι, κομμένο σε μικρά καρέ
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο μας αρέσει)
1 γεμάτη κουτ. σούπας πελτές ντομάτας (κατά προτίμηση διπλής ή τριπλής συμπύκνωσης)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
5 – 6 φέτες καπνιστό μπέικον, κομμένες σε μικρά καρέ
150 ml λευκό, ξηρό κρασί
1 μέτριο μπρόκολο, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια,
χωρισμένο σε μικρά μπουκετάκια
1½ λίτρο νερό ή σπιτικός ζωμός λαχανικών (αν έχουμε φυλαγμένο στο ψυγείο)
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
200 γρ. κοχυλάκια ή άλλο ψιλό ζυμαρικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα (αν θέλουμε)
Προετοιμασία 15΄ Μαγείρεμα 20΄
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα, κατά προτίμηση με βαρύ πυθμένα, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, το κρεμμύδι και το μπέικον μέχρι να αλλάξουν χρώμα, για 3–4 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, προσέχοντας μη μαυρίσει και πικρίσει.
Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ (μετά από 2–3 λεπτά), προσθέτουμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι του καφέ κρύο νερό, τη ζάχαρη, το νερό ή το ζωμό και αλάτι. Μόλις το μείγμα πάρει μια καλή βράση, μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε με ξεσκέπαστη κατσαρόλα για περίπου 7–8 λεπτά.
Προσθέτουμε τα ζυμαρικά και συνεχίζουμε το βράσιμο όση ώρα ορίζει η συσκευασία τους.
Σε αυτό το διάστημα θα έχει μαλακώσει και το μπρόκολο (χωρίς να έχει λιώσει). Αν κατά το μαγείρεμα, δούμε ότι εξατμίζονται τα υγρά γρήγορα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον.
Σερβίρουμε στα πιάτα και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα, τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Συμβουλές
Μπορούμε να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας σύμφωνα με το προσωπικό μας γούστο. Μπορούμε να βάλουμε λιγότερο νερό και το αποτέλεσμα να είναι ζουμερό αλλά όχι σούπα.
Αντί για μπέικον, μπορούμε να βάλουμε ίση ποσότητα σε χωριάτικο λουκάνικο, μανιάτικο σύγλινο, απάκι Κρήτης ή άλλο αλλαντικό της αρεσκείας μας.
Πηγή: Gastronomos