Αυτή η σούπα είναι κλασικό παράδειγμα για το πώς με ταπεινά (και πάμφθηνα) υλικά μπορεί να φτιάξει κανείς κάτι πολύ νόστιμο. Είναι όμως και παρηγορητική για όσους πίνουν χωρίς μέτρο· γι' αυτό ήταν ανέκαθεν συνηθισμένη στα γαλλικά μπιστρό όπου κατευθύνονταν οι ξενύχτηδες που ζητούν ένα νόστιμο πιάτο που ανακουφίζει το ταλαιπωρημένο από το ποτό στομάχι.
Προετοιμασία: 15΄, Μαγείρεμα: 30΄ περίπου
Υλικά (για 6 άτομα):
5 κρεμμύδια σε λεπτά φετάκια
3 κουτ. σούπας φρέσκο βούτυρο
2 κουτ. σούπας αλεύρι
2 λίτρα ζωμός κότας ή λαχανικών, πολύ ζεστός
αλάτι
Για το σερβίρισμα:
1 μπαγκέτα
λίγο ελαιόλαδο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Διαδικασία:
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο και όταν ζεσταθεί λίγο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας. Πρέπει να γίνουν διαφανή και να μαλακώσουν χωρίς να πάρουν χρώμα. Οταν είναι έτσι, πασπαλίζουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ψηθεί κι αυτό. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το ζωμό βραστό. Μπορούμε να κρατήσουμε λίγο και να το προσθέσουμε αργότερα για να ρυθμίσουμε την πυκνότητα της σούπας. Μαγειρεύουμε 20 - 30 λεπτά. Αν θέλουμε, μπορούμε μόλις μαγειρευτεί να την περάσουμε στο μπλέντερ.
Κόβουμε φέτες από την μπαγκέτα, τις απλώνουμε σε ταψί, τις ραντίζουμε με ελάχιστο λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο να στεγνώσουν καλά, να γίνουν σαν φρυγανιές. Οταν είμαστε έτοιμοι για το σερβίρισμα, βάζουμε τριμμένη γραβιέρα πάνω στις ψημένες φέτες του ψωμιού και τις βάζουμε στο γκριλ να λιώσει το τυρί. Βάζουμε στα πιάτα τη σούπα και 1 - 2 φέτες με το λιωμένο τυρί από πάνω.
Πηγή: Kathimerini.gr