Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 20΄
Υλικά για 4 άτομα
4 τσιπούρες ΝΗΡΕΥΣ
1 μεγάλο λεμόνι, το χυμό και το ξύσμα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Για τον πουρέ αγκινάρας
8 αγκινάρες φρέσκιες ή κατεψυγμένες
4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
1 καρότο σε ροδέλες
1 μέτρια πατάτα κομμένη σε κύβους
1 λεμόνι, το χυμό 250ml (1 κούπα) νερό
3 κουταλιές ελαιόλαδο 80ml (1/3 κούπας) λευκό κρασί
2 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά άσπρο βαλσαμικό ξίδι ή μηλόξιδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Χαράζετε τις τσιπούρες στην πλάτη και τις αλατοπιπερώνετε μέσα και έξω. Ανακατεύετε τον χυμόκαι το ξύσμα του ενός λεμονιού με 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τις μαρινάρετε για 30΄.
Για τον πουρέ, ζεσταίνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια για 2΄. Προσθέτετε τις αγκινάρες, το καρότο, την πατάτα και συνεχίζετε το σοτάρισμα για 6’ ακόμα. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι και σβήνετε με το κρασί και το χυμό ενός λεμονιού. Προσθέτετε το νερό, και βράζετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν για 20΄ περίπου. Εν συνεχεία, τα σουρώνετε, κρατάτε λίγο από το ζωμό του φαγητού και πολτοποιείτε το μίγμα στο μπλέντερ. Αν είναι πολύ σφιχτό, προσθέτετε λίγο από το ζωμό ανακατεύοντας μέχρι να αποκτήσει μια βελούδινη υφή. Τέλος προσθέτετε τον άνηθο και το βαλσαμικό ξίδι.
Ψήνετε τα ψάρια στο γκριλ (10΄ από κάθε πλευρά) ή στον φούρνο σε ταψί, μαζί με την μαρινάδα τους, για 20΄ Τα σερβίρετε αμέσως με τον πουρέ αγκινάρας, πασπαλισμένα με ξύσμα λεμονιού