Σούσι (sushi)

Υλικά (για 5 ρολά maki sushi (40 κομμάτια):

5 φύλλα Νόρι (φύκια αποξηραμένα σε μορφή τετράγωνου φύλλου. Θα τα βρέιτε σε πακέτο των 10 φύλλων)
1 φλυτζάνι του καφέ ιαπωνικό κοντόκοκκο ρύζι (υπάρχει ρύζι ειδικά για σούσι, αυτό χρησιμοποίησα εγώ, αλλά μάλλον μπορείτε να πειραματιστείτε και με άλλα...)
1 φιλέτο σoλομού
1 ή 2 μακρουλές πιπεριές
1 αγγούρι
ξίδι
Σάλτσα σόγιας
ζάχαρη
αλάτι 

Προαιρετικά: Πολτός wasabi (γουασάμπι), αν θέλουμε να γίνει λίγο καυτερό

Ψάθα μπαμπού (όχι, αυτό δεν είναι φαγώσιμο, χρησιμεύει στο να τυλίξουμε το σούσι. Δεν γίνεται μόνο με τα χέρια, διαλύεται. Πουλιέται στο ίδιο ράφι με τα υπόλοιπα περίεργα υλικά.)

 
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά το ρύζι και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι, με το νερό να ξεπερνάει ένα δάχτυλο την στάθμη του ρυζιού.
Το βράζουμε. Προσοχή να μην βράσει παραπάνω από ότι πρέπει, γιατί θα μας διαλυθεί μετά στο ανακάτεμα. Είναι έτοιμο όταν μαλακώσει τόσο ώστε να μασιέται κανονικά.
Μέχρι να γίνει το ρύζι, ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ. Βάλτε σε ένα μικρό μπολάκι 10 κουταλιές σούπας ξίδι, 5 κοφτές κουταλιές σούπας ζάχαρη και ένα κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε καλά να διαλυθούν τα υλικά. Βοηθάει αν το νερό είναι ζεστό, αλλά όχι βραστό. Παίξτε με την αναλογίες αν θέλετε, αλλά έχετε υπόψιν σας ότι δεν πρέπει να ειναι ιδιαίτερα γλυκό. Το θέμα των αναλογιών αυτών, από ότι διάβασα, είναι που καθορίζει το όνομα του σούσι. Αυτές είναι για Osaka style.
Αφού γίνει το ρύζι, το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Αν έχει υπερβολικά πολύ νερό, το στραγγίζουμε πρώτα σε σουρωτήρι.

Βρέχουμε μια ξύλινη σπάτουλα με το ντρέσινγκ (για να μην κολάει το ρύζι) και αρχίζουμε να το ανακατεύουμε, προσθέτοντας σιγά σιγά το ντρέσινγκ. Προσπαθείστε να πάει σε όλο το ρύζι ομοιόμορφα.
Κόβουμε σε λεπτές λωρίδες (πάχος γύρο στο ένα εκατοστό η κάθε μία) τις πιπεριές, τον σολομό και το αγγούρι. (Μην σας τρομάζει το δίπλωμα, είναι πανεύκολο). Απλώνουμε πάνω στην ψάθα ένα φύλλο Νόρι.

Αν θέλουμε να βγει λίγο καυτερούτσικο (όχι ιδιαίτερα, μην τρομάζετε) απλώνουμε κατά πλάτος (από αριστερά προς τα δεξιά) το 1/4 της επιφάνειας του φύλλου με πολτό Γουασάμπι με το δάχτυλο.
Απλώνουμε ομοιόμορφα δύο κουταλιές της σούπας ρύζι πάνω στο φύλλο, αφήνοντας ¼ του φύλλου κενό, από την μεριά ακριβώς αντίθετα από εσάς, όπως το κοιτάτε.
Φτιάχνουμε μια λωρίδα από το κάθε υλικό, προσανατολισμένη οριζόντια (αριστερά-δεξιά) όπως κοιτάμε το φύλλο: μια λωρίδα αγγούρι, μια λωρίδα σολομού και μια λωρίδα πιπεριάς, στην μεριά του φύλλου που είναι από το μέρος μας

Πιάνουμε την άκρη της ψάθας που είναι από την μεριά μας, μαζί με τα υλικά(για να μην μας φύγουν) και αρχίζουμε να τυλίγουμε το σούσι, πιέζοντας ελαφρά για να γίνει σφικτό, μέχρι να έχουμε ένα κορμό. Επαναλάβετε το ίδιο για κάθε φύλλο Νόρι.
Μόλις ετοιμάσετε τους κορμούς, κόψτες τους σε φέτες πάχους 1,5 εκατοστό η κάθε μία. Σκεφτείτε ότι το κάθε κομμάτι είναι μια μπουκιά, οπότε, υπολογίστε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr