Υλικά για τη ζύμη
3 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 κουταλιές σούπας ξερή μαγιά, σε σκόνη
Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμενα μείνουν για 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 3 φλυτζάνια από το αλεύρι ,το αλάτι ,ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και το λάδι.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη ζυμώνουμε ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε πίτσα και βάζουμε από πάνω την ανάλογη γέμιση.
Υλικά για τη σάλτσα
500 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά).
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλλειμα του ταψιού και της ζύμης.
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε 3-4 λεπτά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο την ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι ,το μαιντανό και τα βράζουμε,μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Υλικά επικάλυψης
500 γρ. μανιτάρια κονσέρβας
1-2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
μισό φλυτζάνι τσαγιού πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
λίγη πάπρικα γλυκιά ή κάρυ
λίγο βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
1-2 μέτριες μελιτζάνες
1-2 μέτρια κολοκυθάκια
λίγο ελαιόλαδο για να ραντίσουμε την πίτσα
Εκτέλεση πίτσας
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε μακρόστενες φέτες και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και το στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
Περνάμε την επιφάνεια της με λίγο ακόμη λάδι και στη συνέχεια απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Στρώνουμε πάνω από την σάλτσα τις μελιτζάνες ,τα κολοκυθάκια ,τα μανιτάρια τις πιπεριές,πασπαλίζουμε με το βασιλικό ή το δυόσμο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτσα για 40 λεπτά περίπου.
Πέντε με δέκα λεπτά πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο τοποθετούμε επάνω φετες νηστίσιμου κασεριού.
3 1/2 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλυτζάνι χλιαρό νερό
1/2 φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 γεμάτη κουταλιά σούπας μέλι
60 γρ. νωπή μαγιά ή 2 κουταλιές σούπας ξερή μαγιά, σε σκόνη
Εκτέλεση ζύμης
Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα αφήνουμενα μείνουν για 10 λεπτά.
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε 3 φλυτζάνια από το αλεύρι ,το αλάτι ,ανοίγουμε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μαγιάς και το λάδι.
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει αρκετά σφιχτή προσθέτοντας αν χρειαστεί λίγο αλεύρι ακόμα.
Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα για 1 ώρα περίπου, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τη ζυμώνουμε ξανά και την αφήνουμε να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε πίτσα και βάζουμε από πάνω την ανάλογη γέμιση.
Υλικά για τη σάλτσα
500 γρ. φρέσκια ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή 500 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένο μαιντανό
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (προαιρετικά).
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο για το άλλειμα του ταψιού και της ζύμης.
Εκτέλεση
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε 3-4 λεπτά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το σκόρδο την ντομάτα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι ,το μαιντανό και τα βράζουμε,μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Υλικά επικάλυψης
500 γρ. μανιτάρια κονσέρβας
1-2 πράσινες πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
μισό φλυτζάνι τσαγιού πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
λίγη πάπρικα γλυκιά ή κάρυ
λίγο βασιλικό ή δυόσμο ψιλοκομμένο
1-2 μέτριες μελιτζάνες
1-2 μέτρια κολοκυθάκια
λίγο ελαιόλαδο για να ραντίσουμε την πίτσα
Εκτέλεση πίτσας
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, τα καθαρίζουμε, τα κόβουμε σε μακρόστενες φέτες και τα τηγανίζουμε ελαφρά.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180-200 βαθμούς.
Πλάθουμε το ζυμάρι σε φύλλο πάχους 1 εκατοστού και το στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
Περνάμε την επιφάνεια της με λίγο ακόμη λάδι και στη συνέχεια απλώνουμε τη σάλτσα ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια.
Στρώνουμε πάνω από την σάλτσα τις μελιτζάνες ,τα κολοκυθάκια ,τα μανιτάρια τις πιπεριές,πασπαλίζουμε με το βασιλικό ή το δυόσμο και ραντίζουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε την πίτσα για 40 λεπτά περίπου.
Πέντε με δέκα λεπτά πριν βγάλουμε την πίτσα από το φούρνο τοποθετούμε επάνω φετες νηστίσιμου κασεριού.