Ο σολομός είναι ένα ιδιαίτερα υγιεινό ψάρι που συμβάλλει στην καλή υγεία του οργανισμού μας. Μαζί με τα μανιτάρια και τον πουρέ καρότου, έχουμε ένα πολύ νόστιμο πιάτο.
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Υλικά (για 4 άτομα)4 φέτες σολομό φρέσκο
1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
½ κιλό καρότα, καθαρισμένα καλά
3 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού κοφτή κύμινο
Χυμό από ένα λεμόνι
Λίγη ρίγανη για τα μανιτάρια
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τον πουρέ καρότου: ψιλοκόβουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τις δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τα σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί λίγο το νερό και να αρχίσουν να ψήνονται στο λάδι. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το κύμινο εάν σας αρέσει και τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Παίρνουμε τα ψιλοκομμένα καρότα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και τον διατηρούμε ζεστό. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τους αφαιρούμε το σκληρό κοτσανάκι. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, τα περιχύνουμε με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύουμε με το χέρι για να αρωματιστούν καλά και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10’. Ετοιμάζουμε τα φιλέτα του ψαριού: τα αλατοπιπερώνουμε χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο, αφού ο σολομός είναι ιδιαίτερα λιπαρός. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10’-15’ περίπου. Την ώρα που τα βγάζουμε από το φούρνο τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
Χρόνος προετοιμασίας: 40’
Υλικά (για 4 άτομα)4 φέτες σολομό φρέσκο
1 πακέτο μανιτάρια πλευρώτους
½ κιλό καρότα, καθαρισμένα καλά
3 κουταλιές σούπας γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού κοφτή κύμινο
Χυμό από ένα λεμόνι
Λίγη ρίγανη για τα μανιτάρια
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Ετοιμάζουμε τον πουρέ καρότου: ψιλοκόβουμε τα καρότα και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με τις δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Τα σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να εξατμιστεί λίγο το νερό και να αρχίσουν να ψήνονται στο λάδι. Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το κύμινο εάν σας αρέσει και τα ψήνουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Παίρνουμε τα ψιλοκομμένα καρότα και τα ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με το γάλα. Τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας λείος πουρές και τον διατηρούμε ζεστό. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τους αφαιρούμε το σκληρό κοτσανάκι. Τα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα μικρό ταψάκι, τα περιχύνουμε με δύο κουταλιές της σούπας από το ελαιόλαδο, το μισό χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύουμε με το χέρι για να αρωματιστούν καλά και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για περίπου 10’. Ετοιμάζουμε τα φιλέτα του ψαριού: τα αλατοπιπερώνουμε χωρίς να προσθέσουμε τίποτα άλλο, αφού ο σολομός είναι ιδιαίτερα λιπαρός. Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 10’-15’ περίπου. Την ώρα που τα βγάζουμε από το φούρνο τα περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.