Μπουγιαμπέσα

Υλικά
4 μπακαλιαράκια
1 μικρή κουτσομούρα
4 γαρίδες
Καρότα, ξυσμένα
Πατάτες
Κρεμμύδια
Κολοκύθια
1 τομάτα
Σκόρδο
Δάφνη
Κόλιανδρος
Κρόκος Κοζάνης
1 ματσάκι σέλινο
1 ματσάκι μαϊντανό

Τζίντζερ, τριμμένο (ή τουρσί)
Τσίλι
Χυμός λάιμ (ή λεμονιού)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Όταν μαγειρεύεις ψάρι ο ψαράς πρέπει να είναι στο κόλπο.
Συνεννοείσαι λοιπόν, από τη προηγούμενη και του λες τι προτίθεσαι να φτιάξεις για να σου βρει/κρατήσει τη κατάλληλη ψαριά.
Εν προκειμένω: Μπουγιαμπέσα (!) και το ψάρι «Αθηναϊκή».
Η μπουγιαμπέσα παραδοσιακά γίνεται με πολλά ψαράκια που το καθένα δίνει ότι έχει αλλά γίνεται και με μεγάλο ψάρι τύπου συναγρίδα, σφυρίδα, ροφός, ξιφίας κλπ.
Εμείς σήμερα την φτιάξαμε με τέσσερα μεσαία μπακαλιαράκια και ένα κουτσομουράκι και επειδή ο ψαράς μας, είναι Θεός, μας έβαλε και τέσσερις γαρίδες που κάνουν τον ζωμό πιο «Πανοραμίξ».
Βάζεις σε μια ζεστή κατσαρόλα λίγο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και από πάνω στρώνεις ολόκληρα καρότα (ξυσμένα), πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, δάφνη κόλιανδρο και λίγο κρόκο Κοζάνης.
Τα ζεματάς λίγο στο λάδι και προθέτεις κρύο νερό να τα καλύψει. Κλείνεις το καπάκι και βράζεις σε μέτρια φωτιά.
Μόλις το σκληρό κάτω μέρος του καρότου τρυπιέται εύκολα, προσθέτεις κολοκύθια ολόκληρα, την τομάτα, ένα ματσάκι από σέλινο και μαϊντανό, που εγώ το κάνω κόμπο με ένα κλωνάρι μαϊντανό για να μη το ψάχνω αργότερα, και τα ψαράκια μας με τις γαρίδες από πάνω.
Προσθέτεις λίγο νεράκι και ξανακλείνεις να βράσει μέχρι να ακούσεις το αγαπημένο σου τραγούδι, να τσεκάρεις email, να δεις αν έγινε τίποτε συνταρακτικό στον κόσμο.
Αν έχεις γαρίδες μέσα (τυχεράκια), στα τρία λεπτά τις βγάζεις, αφαιρείς το κέλυφος με τα κεφάλια τους προσεκτικά, τα βάζεις πίσω στη σούπα και κρατάς τις σάρκες τους στο πλάι.
Στις γαρίδες προσθέτεις, τζίντζερ τριμμένο ή τουρσί (στην αναβροχιά και σκόνη κάνει), τσίλι (ιδανικά φρέσκο), αλάτι, ξύσμα από λάιμ (νταξ και λεμόνι κάνει) και ελαιόλαδο, ανακατεύεις και τις βάζεις ψυγείο. Αυτές θα γίνουν το τέλειο συμπλήρωμα –σλας- ντεκόρ για τη σούπα.
Γρήγορα πίσω στην κατσαρόλα! Αφαιρείς τα ψάρια γιατί θα λιώσουν – το ψάρι δεν είναι κότσι, βράζει μπαμ-μπαμ). Τα ξεκοκαλίζεις προσεκτικά και κρατάς τις σάρκες τους στο πλάι για την «αθηναϊκή».
Αν είσαι γευσιλάγνος (γιου μπέτερ μπι) βάζεις όλα τα κόκαλα από τα ψάρια και τα κελύφη των γαρίδων σε ένα σουρωτήρι (μπεστ για τη δουλειά ο «Κινέζος») και τα ζουπάς με βία πάνω από τη σούπα να βγάλουν όλο το ψαρο-γαριδολικέρ τους μέσα.
Η σούπα έγινε. Αφαιρείς τα λαχανικά που πρέπει να είναι σφιχτά. Πετάς κρεμμύδια, δάφνες, σέλινα-μαϊντανά (το σκόρδο έχει γίνει αλοιφή), βγάζεις στο πλάι μερικές πατάτες, καρότα και τα κολοκύθια για την «Αθηναϊκή» και όλα τα υπόλοιπα τα πολτοποιείς με ραβδομπλέντερ ή λίγο-λίγο με το μούλτι, μέσα στη σούπα. Αυτό σου δίνει μια πιο «ουμπφ» σούπα με σώμα χωρίς όμως να στην κάνει βελουτέ.

Πηγή: Maintanos.com

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr