Υλικά για 8 άτομα
8 φύλλα κρούστας για γλυκά
6 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο
4 αυγά
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού Flora Soft με βούτυρο
Ζάχαρη άχνη και καννέλα (για το σερβίρισμα)
Για το άλειμμα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
1 μπαστουνάκι καννέλα
Φλούδα ½ λεμονιού
3 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Σε όλο αυτό το διάστημα ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι Flora Soft με βούτυρο και τα 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε ζωηρά.
Στρώνουμε τα φύλλα σε ταψί (αλειμμένο καλά με Flora Soft με βούτυρο) φροντίζοντας να τα αλείψετε καλά ένα-ένα με το υπόλοιπο Flora Soft με βούτυρο. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που έχουν περισσέψει έξω από το χείλος του ταψιού.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 190 °C. Μετά από ½ ώρα, χτυπάμε τα 2 αυγά με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και αλείφουμε με αυτό το μίγμα την επιφάνεια της πίτας. Ξαναβάζουμε την πίτα στον φούρνο και την αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου και περιχύνουμε την πίτα αμέσως μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Φροντίζουμε να ρίξουμε σιρόπι και στις άκρες της πίτας πάνω από τα φύλλα. Σερβίρουμε την πίτα κομμένη σε μερίδες και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε καννελοζάχαρη στα φύλλα της πίτας και ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε στην κρέμα και στο σιρόπι.
8 φύλλα κρούστας για γλυκά
6 φλιτζ. τσαγιού γάλα
1 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ή ρυζάλευρο
4 αυγά
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού Flora Soft με βούτυρο
Ζάχαρη άχνη και καννέλα (για το σερβίρισμα)
Για το άλειμμα
2 αυγά
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
Για το σιρόπι
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζ. ζάχαρη
1 μπαστουνάκι καννέλα
Φλούδα ½ λεμονιού
3 κουτ. σούπας κονιάκ (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ανακατεύουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σιμιγδάλι ή το ρυζάλευρο και τα αφήνουμε όλα μαζί να σιγοβράσουν, μέχρι να πήξει καλά η κρέμα. Σε όλο αυτό το διάστημα ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, για να μη κολλήσει η κρέμα.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο. Ρίχνουμε το ½ φλιτζάνι Flora Soft με βούτυρο και τα 4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα και ανακατεύουμε ζωηρά.
Στρώνουμε τα φύλλα σε ταψί (αλειμμένο καλά με Flora Soft με βούτυρο) φροντίζοντας να τα αλείψετε καλά ένα-ένα με το υπόλοιπο Flora Soft με βούτυρο. Από πάνω απλώνουμε την κρέμα και γυρίζουμε προς τα μέσα τα φύλλα, που έχουν περισσέψει έξω από το χείλος του ταψιού.
Βάζουμε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνουμε στους 190 °C. Μετά από ½ ώρα, χτυπάμε τα 2 αυγά με τις 2 κουταλιές ζάχαρη και αλείφουμε με αυτό το μίγμα την επιφάνεια της πίτας. Ξαναβάζουμε την πίτα στον φούρνο και την αφήνουμε άλλα 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να ψηθεί. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά περίπου και περιχύνουμε την πίτα αμέσως μόλις τη βγάλουμε από τον φούρνο. Φροντίζουμε να ρίξουμε σιρόπι και στις άκρες της πίτας πάνω από τα φύλλα. Σερβίρουμε την πίτα κομμένη σε μερίδες και πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.
Tip
Μπορούμε να προσθέσουμε καννελοζάχαρη στα φύλλα της πίτας και ψιλοκομμένη καρυδόψιχα. Σε αυτήν την περίπτωση, θα πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της ζάχαρης που θα βάλουμε στην κρέμα και στο σιρόπι.