Μελομακάρονα Παραδοσιακή συνταγή & Light Εκδοχή


Υλικά: 
2 κούπες λάδι (ελαιόλαδο)
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό περίπου αλεύρι μαλακό
1 ½ κ.γ. σόδα
το ξύσμα μισού λεμονιού και  μισού πορτοκαλιού

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε 1 κούπα ζάχαρη, 1 κούπα μέλι και 1 κούπα νερό ή   μπόλικο μέλι και μια κούπα κοπανισμένη καρυδόψιχα.


Τρόπος παρασκευής: 
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι με τη ζάχαρη, το ξύσμα των φρούτων, το χυμό και το σιμιγδάλι. Στο  τέλος προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι με τη σόδα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα μικρά οβάλ μπαλάκια  γιατί  φουσκώνουν στο ψήσιμο και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί σε απόσταση το ένα από το άλλο για να μην κολλήσουν.   Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Έπειτα τα περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι. Αν δεν σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα τα περιχύνουμε με μέλι και τα πασπαλίζουμε προαιρετικά με χοντροκοπανισμένο καρύδι.

Light συνταγή: 
Αντικαθιστούμε στα μελομακάρονα το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο για πιο ελαφριά γεύση και την ζάχαρη με γλυκαντικό (υποκατάστατο ζάχαρης) με ελάχιστες θερμίδες, για να μειώσουμε το θερμιδικό τους περιεχόμενο. Αντί για λευκό αλεύρι βάζουμε αλεύρι ολικής άλεσης στα μελομακάρονα  και δεν τα σιροπιάζουμε απλά τα μελώνουμε με μέλι που έχουμε ζεστάνει ελαφρώς σε μπεν-μαρί η σε φούρνο μικροκυμάτων.  Επίσης αφαιρούμε από τη  συνταγή   την καρυδόψιχα για να μειώσουμε  και άλλο τις θερμίδες.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr