Κρεατόσουπα: Σούπα για το κρύωμα


Υλικά:
1 κομμάτι από ελιά μοσχαριού
Λαχανικά
1 λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
4 κεδροκούκουτσα
Λίγους κόκκους πιπέρι
Λίγο μπαχάρι
Λίγα γαρύφαλλα

Πήρα ένα, σιγόβρασα το κρέας για δύο ώρες, το σούρωσα πριν ρίξω τα λαχανικά και καθάρισα όλα τα ψαχνά πριν ρίξω το κρέας πάλι στη σούπα.
Ετσι ούτε σπασμένα κοκκαλάκια, ούτε παχάκια που δυσκολεύουν το καθάρισμα μέσα στη σούπα! Σουπίτσα που τρώς μόνο με ένα κουτάλι.

Υπάρχουν δύο ακόμα εκδοχές στο σερβίρισμα:

Α. Σουρώνετε το ζωμό και σερβίρετε χωριστά τα λαχανικά με το κρέας, με λίγο φρέσκο λάδι. Το ζωμό τον σερβίρετε σε κούπα και αυτός είναι που έχει όλη τη θεραπευτική δύναμη γιατί έχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αν το παιδί  σας δυσκολεύεται να φάει, δώστε μόνο το ζωμό.

Β. Αφαιρέστε τα κομμάτια του κρέατος, σερβίρετε χωριστά με λάδι, λεμόνι, αλάτι (σαν μεζέ στους υγιείς)  και πολτοποιείστε τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα με ένα ραβδομπλέντερ. Σερβίρετε τη βελουτέ σούπα σε βαθειά μπωλ.

Εκτέλεση:
Ετοιμάζω το κρέας:  Κάθε φορά που αγοράζω κρέας το αφήνω σε κρύο νερό, που αλλάζω 3-4 φορές, να ασπρίσει και να αποβάλει ό,τι δεν θέλω να μπει στο σώμα μας (όσο γίνεται).

Γεμίζω μια βαθειά κατσαρόλα με νερό λίγο πάνω από τη μέση, ρίχνω τα κομμάτια του κρέτος στο κρύο νερό (για να μην κλείσουν οι πόροι και να μπορέσουν τα συστατικά να διαχυθούν μέσα στο νερό) και βάζω να βράσει σε δυνατή φωτιά. Ξαφρίζω. Προσθέτω ένα σπιτικό, ακέρωτο λεμόνι κομμένο σε τρεις ροδέλες με τη φλούδα του, ένα φύλλο δάφνης, 4 κεδροκούκουτσα, κόκκους πιπέρι, μπαχάρι, γαρύφαλλα, χαμηλώνω τη φωτιά στο 2 και αφήνω να σιγοβράζει για 2 ώρες, μέχρι το κρέας “να πέφτει από το πηρούνι”.

Σουρώνω την σούπα σε μεγάλο μπωλ, βάζω σε πιάτο τα κομμάτια του κρέατος, πετάω τα υπόλοιπα (λεμόνια κλπ), καθαρίζω το σουρωτήρι, πλένω την κατσαρόλα -να φύγουν οι αφροί που πιθανά είναι κολλημένοι στο πλάϊ – και ξανασουρώνω το ζωμό ρίχνοντάς τον στην καθαρή κατσαρόλα. Ο ζωμός είναι ήδη διαυγής και αρωματικός από τη φλούδα λεμονιού και τα μπαχαρικά.

Ετοιμάζω τα λαχανικά : Την ώρα που βράζει το κρέας, προετοιμάζω τα λαχανικά (πλένω, καθαρίζω, κόβω σε μέγεθος μπουκιάς). Πατάτες σε κύβους, καρότα σε φέτες, 2 ξερά κρεμμύδια σε κομμάτια, 2 πράσα (το λευκό μέρος σε ροδέλες, τα πράσινα φύλλα που συνήθως πετάμε δεμένα με σπάγκακι να δώσουν το άρωμά τους και μετά θα πεταχθούν), 2 φρέσκα κρεμμυδάκια (άσπρο μέρος), 3 φρέσκα σκόρδα σε κομματάκια (άσπρο και πράσινο), ένα μάτσο σέλινο δεμένο με σπαγκάκι. Το σέλινο είναι ιδιαίτερα αποτοξινωτικό και θέλει μεγάλη δόση, αλλά αν το ρίξετε ανεξέλεκτα (πχ ψιλοκομμένο) η σούπα θα γίνει καταπράσινη. Δεμένο με σπαγκάκι, μπορείτε να το βγάλετε και να ψιλοκόψετε όσο θέλετε στη σούπα ή να το σερβίρετε δίπλα στο κρέας, σαν μεζέ. Μην ξεχάσετε το βασικό υλικό: κόκκινη καυτερή πιπεριά. Βάλτε όσο αντέχετε, ανάλογα με την πιπεριά που έχετε διαθέσιμη. Εγώ χρησιμοποιώ αυτές τις μέρες κόκκινες κέρατο που είναι όσο πρέπει καυτερές, για να βάλω 3 μεγάλες σε ροδέλες.

Αν δεν είστε σίγουροι πως να χειριστείτε μια καυτερή πιπεριά, ρίξτε την ολόκληρη στη σούπα να βράσει, αφαιρέστε την και δοκιμάστε το ζωμό. Αν θέλετε να δυναμώσετε την ένταση, ψιλοκόψτε την και ρίξτε στη σούπα.

Προσθέτω τα λαχανικά στον καθαρό ζωμό (σουρωμένο, χωρίς το κρέας), μαζί με μιά κ.γ. τριμμένο μαραθόσπορο και βάζω να βράσει. Παράλληλα, καθαρίζω το κρέας από παχάκια και κόκκαλα και κόβω σε μέγεθος μπουκιάς. Ρίχνω το κρέας στην κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει με τα λαχανικά για άλλη μια ώρα. Φρέσκο λάδι προσθέτω στο τέλος πριν το σερβίρισμα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr