Σεφταλιά

Η σεφταλιά η όπως λέγεται το "έδεσμα του παραδείσου" προέρχεται από τις αρχαίες κυπριακές λέξεις σεφτ (μάγειρας) και τταλιά (το τούλι που καλύπτει τον κιμά). Είναι παραδοσιακό κυπριακό φαγητό.
Αποτελείται από μείγμα χοιρινού κιμά, ψιλοκομμένου κρεμμυδιού, μαϊντανού, κανέλας, αλατιού και μαύρου πιπεριού. Κάποιες παραλλαγές θέλουν να προσθέτουν και άλλα καρυκεύματα, όπως δυόσμο ή ακόμη ψίχα από βρεγμένο ψωμί και λίγο ελαιόλαδο.
Ένα γεμάτο κουτάλι της σούπας από το μείγμα τυλίγεται σε αρνίσια μπόλια (στην κυπριακή διάλεκτο πάννα), περνιέται έπειτα σε σιδερένια μακριά καλαμάκια και ψήνεται στα κάρβουνα.


Συνταγή για 6-8 άτομα

Υλικά:

1 κιλό ανάμικτο κιμά (χοιρινό και βοδινό)

1 αυγό

1 φλιτζάνι κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 κουταλιές της σούπας αλεσμένη φρυγανιά

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη (προαιρετικά)

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/3 κουταλάκι φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σκόνη κύμινο

1 μπόλια


Προετοιμασία:

Ξεπλένετε καλά την μπόλια και αφήστε την να στραγγίξει.

Βάλτε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και ζυμώστε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά. Αν το μείγμα είναι πολύ υγρό προσθέστε ακόμα λίγη φρυγανιά.

Σκεπάστε με μία πετσέτα και τοποθετήστε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου να ενωθούν οι γεύσεις.

Αρχίζουμε την ετοιμασία των σεφταλιών παίρνοντας στο χέρι μας αρκετή ποσότητα κιμά όση περίπου χρειάζεται για να φτιάξουμε ένα μεγάλο κεφτέ. Πλάθουμε σε σχήμα κεφτέ και τοποθετούμε πάνω στην ανοικτή μπόλια. Κόβουμε την μπόλια σε τετράγωνο σχήμα και σε μέγεθος τόσο όσο για να τυλιχθεί το σεφταλί και να γίνει σαν ένα μικρό λουκάνικο. Ένα κιλό κιμάς φτιάχνει περίπου 26-30 σιεφταλιά.

Σιγοψήνετε στα κάρβουνα, σε μέτρια φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθεί η μπόλια αρκετά εξωτερικά.

Σερβίρετε με πίττα και γαρνιρισμένα με ψιλοκομμένο μαϊντανό και κρεμμύδι.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr