Συστατικά
Για το κέικ:
1/2 κούπα αλεύρι
1/4 κούπας κακάο
1 κ.γ baking powder
1/4 κ.γ αλάτι
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά χωρισμένα
1 βανίλια
2 κ.σ νερό
Για την γέμιση:
2 κούπες κρέμα γάλακτος (500 ml.)
1/4 κούπας άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ
Για το γλάσο:
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας (π.χ Baileys)
3 κ.σ. γάλα
2 κούπες άχνη ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
5 κ.σ. βούτυρο μαλακό
125 γρ. κουβερτούρα για στόλισμα
Οδηγίες
Για το κέικ: Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά σ΄ενα μπολ. Κατόπιν χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη μισή ζάχαρη, το αφήνουμε στην άκρη. Μετά χτυπάμε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πήξουν και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και μετά τα ανακατεμένα υλικά. Κλείνουμε το μιξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει και βουτηρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15΄. Μόλις βγει το αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα πασπαλισμένη με λίγη άχνη και αμέσως το τυλίγουμε σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μόλις κρυώσει το ξετυλίγουμε σιγά-σιγά και απλώνουμε τη γέμιση και ξανατυλίγουμε απαλά.
Για τη γέμιση: Χτυπάμε τα υλικά της γέμισης και μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε και το αμυγδαλάκι φιλέ.
Για το γλάσο: Ανακατεύουμε το λικέρ-γάλα. Ανακατεύουμε την άχνη-κακάο. Χτυπάμε το βούτηρο και προσθέτουμε σε δόσεις το λικέρ-γάλα και άχνη-κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό.
Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσο και πασπαλίζουμε κουβερτούρα τριμμένη και λίγη άχνη.
Για το κέικ:
1/2 κούπα αλεύρι
1/4 κούπας κακάο
1 κ.γ baking powder
1/4 κ.γ αλάτι
3/4 κούπας ζάχαρη
4 αβγά χωρισμένα
1 βανίλια
2 κ.σ νερό
Για την γέμιση:
2 κούπες κρέμα γάλακτος (500 ml.)
1/4 κούπας άχνη ζάχαρη
1 βανίλια
1/3 κούπας αμυγδαλάκι φιλέ
Για το γλάσο:
2 κ.σ. λικέρ της αρεσκείας σας (π.χ Baileys)
3 κ.σ. γάλα
2 κούπες άχνη ζάχαρη
1/2 κούπα κακάο
5 κ.σ. βούτυρο μαλακό
125 γρ. κουβερτούρα για στόλισμα
Οδηγίες
Για το κέικ: Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά σ΄ενα μπολ. Κατόπιν χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και προσθέτουμε σιγά-σιγά τη μισή ζάχαρη, το αφήνουμε στην άκρη. Μετά χτυπάμε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να πήξουν και σιγά-σιγά προσθέτουμε το νερό και μετά τα ανακατεμένα υλικά. Κλείνουμε το μιξερ και προσθέτουμε τη μαρέγκα ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει.
Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί του φούρνου, στο οποίο έχουμε στρώσει και βουτηρώσει λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15΄. Μόλις βγει το αναποδογυρίζουμε σε πετσέτα πασπαλισμένη με λίγη άχνη και αμέσως το τυλίγουμε σε ρολό και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μόλις κρυώσει το ξετυλίγουμε σιγά-σιγά και απλώνουμε τη γέμιση και ξανατυλίγουμε απαλά.
Για τη γέμιση: Χτυπάμε τα υλικά της γέμισης και μόλις αφρατέψουν προσθέτουμε και το αμυγδαλάκι φιλέ.
Για το γλάσο: Ανακατεύουμε το λικέρ-γάλα. Ανακατεύουμε την άχνη-κακάο. Χτυπάμε το βούτηρο και προσθέτουμε σε δόσεις το λικέρ-γάλα και άχνη-κακάο. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να γίνει απαλό.
Καλύπτουμε το ρολό με το γλάσο και πασπαλίζουμε κουβερτούρα τριμμένη και λίγη άχνη.