Συστατικά
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
1 κύβο ζωμό κότας
750 γρ. κιμάς
2 μεγάλα ξινόμηλα κομμένα σε κύβους
2 κ.σ. ρύζι καλά βρασμένο
10 κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο.
Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε 1 κύβο ζωμό κότας.και 1/2 φλ. νερό. Αφήνουμε να βράσει για 5'
Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε τα ξινόμηλα, το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και το μπαγιάτικο ψωμί. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Αν πρόκειται να γεμίσουμε τη γαλοπούλα, η γέμιση είναι έτοιμη τώρα. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα (κοιλιά και κοιλότητα λαιμού), γυρίζουμε το δέρμα από πάνω και το ράβουμε.
Αν θέλουμε να την φτιάξουμε ξεχωριστά, βάζουμε όλη τη γέμιση σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένη για 45'. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που έχει βγάλει η γαλοπούλα που ψήνουμε. Μετά βγάλτε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τη γέμιση να βράσει για άλλα 20-30'.
4 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. βούτυρο ή λάδι
1 κύβο ζωμό κότας
750 γρ. κιμάς
2 μεγάλα ξινόμηλα κομμένα σε κύβους
2 κ.σ. ρύζι καλά βρασμένο
10 κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα
100 γρ. σταφίδες ξανθές
150 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα ολόκληρα
100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. κουκουνάρι
200 γρ. μπαγιάτικο ψωμί
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο βούτυρο.
Προσθέτουμε τον κιμά, τον τσιγαρίζουμε καλά και προσθέτουμε 1 κύβο ζωμό κότας.και 1/2 φλ. νερό. Αφήνουμε να βράσει για 5'
Όταν το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε τα ξινόμηλα, το ρύζι, τα κάστανα, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, το κουκουνάρι και το μπαγιάτικο ψωμί. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
Αν πρόκειται να γεμίσουμε τη γαλοπούλα, η γέμιση είναι έτοιμη τώρα. Γεμίζουμε τη γαλοπούλα (κοιλιά και κοιλότητα λαιμού), γυρίζουμε το δέρμα από πάνω και το ράβουμε.
Αν θέλουμε να την φτιάξουμε ξεχωριστά, βάζουμε όλη τη γέμιση σε μια κατσαρόλα και την αφήνουμε να σιγοβράζει σκεπασμένη για 45'. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο από το υγρό που έχει βγάλει η γαλοπούλα που ψήνουμε. Μετά βγάλτε το καπάκι της κατσαρόλας και αφήστε τη γέμιση να βράσει για άλλα 20-30'.