Tips για σωστό barbeque

Από τα πρώτα χρόνια της ανθρωπότητας, ο άντρας έφερνε το κυνήγι στο σπίτι, άναβε φωτιά και το 'ψηνε. Μην περιμένεις από τη σύντροφό σου να βγάλει τη ψησταριά, να ανάψει κάρβουνα, να μαρινάρει, να κόψει το κρέας και να κάτσει μέσα στη ζέστη να το παρακολουθεί. Αυτό είναι αντρική υπόθεση. Κι όσο καλύτερα το κατέχεις το άθλημα, τόσο περισσότερους πόντους κερδίζεις στην εκτίμησή της. Aρκεί να ξέρεις πώς ψήνεις, διότι το ψήσιμο είναι τέχνη. Και να μην το διαλαλείς και πολύ, γιατί θα σου φορτώνονται φίλοι και γνωστοί να ψήνεις για να τρώνε.

Το barbeque αποτελεί έναν πολύ καλό λόγο για γιορτή, αλλά και πολύ καλό τρόπο για να την κάνεις σωστά. Καθώς τίποτα δεν είναι τόσο νόστιμο όσο ένα γεύμα μαγειρεμένο πάνω σε κάρβουνα ή πάνω σε grill. Η καινοτομία αποτελεί το μυστικό για ένα επιτυχημένο barbeque. Ξεκινάς να ψήνεις με αέριο, συνεχίζεις με κάρβουνα και στο τέλος καταλήγεις να χρησιμοποιείς ξύλα. Με τον καιρό θα καταλάβεις ότι το να τρως ένα υπέροχο γεύμα γίνεται ακόμα καλύτερο όταν έχεις ακόμα μεγαλύτερες γνώσεις επί του θέματος.

1. Ο καλός εξοπλισμός
Πριν βιαστείς να επιλέξεις ένα οποιοδήποτε grill, κάνε μια έρευνα αγοράς και δες τι είναι καλύτερο. Όχι δεν είναι όλα ίδια, υπάρχουν διαφορές. Προσπάθησε να το διατηρείς καθαρό και σε καλή κατάσταση, για να μπορεί κι αυτό να σε βγάζει ασπροπρόσωπο όταν οι περιστάσεις το απαιτούν.
Μερικά είδη εξοπλισμού ανάλογα την ανάγκη:

Ψησταριά κάρβουνου: Για ψήσιμο άπαχων κρεάτων και ψαριών.
Ψησταριά υγραερίου: Πολύ πιο εύχρηστη. Ανάβει εύκολα, διατηρεί σταθερή θερμότητα, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας, δεν καπνίζει ιδιαίτερα τα τρόφιμα.
Ηλεκτρική ψησταριά: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψήσιμο και μέσα στο σπίτι. Διαθέτει αντικολλητικές επιφάνειες, ψήνει γρήγορα, κρατάει τα τρόφιμα πιο ζουμερά.
Ψήσιμο στο φούρνο: Χρησιμοποιούμε το grill. Θέλει προσοχή μην "αρπάξουν" και γι αυτό συχνό έλεγχο.

2. Διατήρησε τις σχάρες και τα ταψιά
Από τη φωτιά, οι σχάρες και τα ταψάκια που τυχόν χρησιμοποιείς διαβρώνονται όσο περνάει ο καιρός. Κάθε φορά λοιπόν, φρόντιζε να τα καθαρίζεις προσεκτικά με σαπούνι. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και λεμόνι, ή μείγμα σόδας με αλάτι. Είναι ό,τι καλύτερο, ιδιαίτερα, αν σκοπεύεις να ψήσεις λαχανικά ή μήλα.

3. Η προετοιμασία είναι το κλειδί για ένα καλό γεύμα
Προσπάθησε να μαρινάρεις το κρέας (διάβασε εδώ μαρινάδες για κρέας)-που θα ψήσεις- όλο το βράδυ, ώστε να σιγουρευτείς ότι θα έχει το επίπεδο της γεύσης που προσπαθείς να επιτύχεις. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις κάποιο ιταλικό dressing σαλάτας ή κόκκινο κρασί. Ρίγανη, θυμάρι και φασκόμηλο θεωρούνται ιδανικά μυρωδικά. Για κοτόπουλο και χοιρινό, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο θεωρούνται τα πιο ιδανικά.
Σημαντικό επίσης είναι τα κρέατα να είναι καλά χτυπημένα πριν το ψήσιμο.

4. Να ξεκινάς με μεγάλη φωτιά
Ένα καλό καψάλισμα του κρέατος, δίνει συνήθως περισσότερη γεύση. Θα πρέπει όμως να προσέξεις, ώστε να μη φτάσεις στο σημείο να φας κάρβουνο, αντί για χοιρινό. Γύριζε αρκετά συχνά τα κρέατα για να μην αρπάξουν απ' έξω, παραμένοντας ωμά μέσα. Πρόσεχε επίσης τα κάρβουνα να είναι καλά "χωνεμένα" και αναμμένα πλήρως. Έχε πάντοτε στο πλάι περισσότερα κάρβουνα, για να συμπληρώσεις αν χρειαστεί κάτω από τα κρέατα.
Αν δεις πως θέλεις λιγότερη φωτιά απ'όση έχεις (και κινδυνεύουν να καούν τα κρέατα), άπλωσε τα κάρβουνα ή σήκωσε την ψησταριά ψηλότερα.
Για να εκτιμήσεις και να ελέγξεις τη θερμοκρασία ψησίματος, κράτα την παλάμη σου πάνω από τα κάρβουνα σε απόσταση ψησίματος. Η θερμοκρασία είναι ανάλογη με το χρόνο που αντέχει το χέρι σου:
7-8 δευτερόλεπτα: Χαμηλή (περίπου 150 βαθμοί Κελσίου)
5-6 δευτερόλεπτα: Μέτρια (περίπου 160-180 βαθμοί Κελσίου)
2 δευτερόλεπτα: Υψηλή (περίπου 200 βαθμοί Κελσίου)
5. Προσπάθησε να δώσεις ξεχωριστή μυρωδιά στα κρέατα
Αυτό έχει να κάνει αποκλειστικά με το τι ξύλα θα κάψεις για να δημιουργήσεις θράκα. Η καρυδιά είναι φυσικά ένα από τα καλύτερα, αλλά μπορείς να δοκιμάσεις επίσης, μηλιά, αχλαδιά και κερασιά. Πειραματίσου, δε βλάπτει. 

6. Τα στεγνά καρυκεύματα είναι τα καλύτερα
Η αλήθεια είναι ότι στο χοιρινό δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο. Λίγη σκούρα ζάχαρη, πιπέρι cayenne και σκόνη σκόρδου είναι ιδανικά. Ανακάτεψέ τα όλα μαζί και πασπάλισε τα κρέατά σου. Μπέρδεψε διάφορα καρυκεύματα και δημιούργησε τις δικές σου γεύσεις. 

7. Πολλοί αρχάριοι του barbeque τείνουν να παραψήνουν τα θαλασσινά
Τα θαλασσινά χρειάζονται μόλις 10 λεπτά πάνω στη φωτιά, ή και λιγότερο, ούτε λεπτό παραπάνω. 

8. Ψήσε και τα λαχανικά
Σχεδόν όλα τα λαχανικά που μπαίνουν στον ατμό, μπορούν να ψηθούν κιόλας. Αυτό που έχεις να κάνεις, είναι να τα πλύνεις καλά, να τα τυλίξεις σε αλουμινόχαρτο και να τα βάλεις στο grill. Αν είσαι …κομάντο και σου αρέσει η τσίκνα γενικότερα, μπορείς να τα ακουμπήσεις κατευθείαν πάνω στις σχάρες, ώστε να πάρουν μυρωδιά και να μη μοιάζουν με τα βραστά διαίτης που τρώει συνήθως η σύντροφός σου. 

9. Κανόνες υγιεινής διατροφής. 

Απόφυγε να τρως την κρούστα λίπους, τα λίπη που φαίνονται και τα καρβουνιασμένα σημεία. 
Ποτέ μην χρησιμοποιείς σκεύη που είχες βάλει τα ωμά κρέατα για να μεταφέρεις τα ψημένα - ούτε να ακουμπάς τα ψημένα εκεί που είχες ακουμπήσει τα ωμά, αν δεν έχεις πλύνει σχολαστικά την περιοχή. Να θυμάσαι πως τα υγρά των ωμών κρεάτων γίνονται αμέσως φορείς επικίνδυνων βακτηριδίων. 

10. Πειραματίσου, κάνει καλό
Κράτα σημειώσεις όπου θεωρείς ότι είναι απαραίτητο. Δεν είναι απαραίτητο κάθε πιάτο που θα δοκιμάσεις να το φτιάξεις για πρώτη φορά, να είναι καλό. Αλλά να θυμάσαι κιόλας ότι το πιο σημαντικό σε αυτή τη διαδικασία είναι να διασκεδάσεις. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr