Πασχαλινό τραπέζι! Πάσχα αλά ελληνικά!

Μμμ, μαγειρίτσα! Φτιάξ' την ελαφριά
Το βράδυ της Ανάστασης η μαγειρίτσα αποτελεί την παραδοσιακή «διατροφική γέφυρα» μεταξύ της νηστείας των προηγούμενων ημερών και της κρεατοφαγίας της επομένης.

Πρόκειται για μια αρκετά εύπεπτη, λεμονάτη σούπα, με συκωταριά αρνιού, πολύ φρέσκο μαρούλι και άνηθο, η οποία βοηθάει στη σταδιακή διακοπή της νηστείας, προετοιμάζοντας το γαστρικό βλεννογόνο να δεχτεί τα ζωικά λιπαρά.

Ωστόσο, για να παίξει αυτό τον ευεργετικό ρόλο, θα πρέπει να είναι παρασκευασμένη σχετικά ελαφριά, να την καταναλώσεις σε μικρή ποσότητα μαζί με λίγα βρασμένα λαχανικά και να μην τη συνδυάσεις με άλλες πηγές ζωικού λίπους (π.χ. γαρδουμπάκια, τυριά, αβγά, τσουρέκι), επιπλέον θερμιδογόνα τρόφιμα (π.χ. πατάτες) ή παραπάνω από 1 ποτηράκι κρασί.

Μια τυπική μερίδα μαγειρίτσα αποδίδει κατά μέσο όρο 350 θερμίδες, 33,6 γραμμ. πρωτεϊνών, 28,2 γραμμ. υδατανθράκων, 11,5 γραμμ. λίπους και 244mg χοληστερίνης.

Μετά το «Χριστός Ανέστη» το ιδανικό μενού
Μαγειρίτσα σε μικρή ποσότητα.
Εναλλακτικά: κοτόσουπα ή γαλόσουπα.
Λίγα λαχανικά στον ατμό με λεμόνι και ελαιόλαδο.
1 ποτηράκι κρασί.
1-2 κουταλιές γιαούρτι.

Παραδοσιακό εδεσματολόγιο Πάσχα
Το αρνάκι ή το κατσικάκι, ενίοτε και τα δύο συγχρόνως, αποτελούν τη βάση του πασχαλινού γεύματος αλλά και της δεύτερης ημέρας του Πάσχα. Οβελίας, ξεροψημένες πετσούλες, κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, τυριά, αβγά, αρτοποιήματα, χωριάτικες πίτες, μεζεδάκια, κρασάκι, αναψυκτικά και γλυκά συνθέτουν ένα πλούσιο εδεσματολόγιο με μεγάλη ποικιλία και πολλές γευστικές προκλήσεις.

Συνάμα, όμως, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό θερμίδων, λίπους, κορεσμένων λιπαρών, χοληστερίνης, αλατιού, πουρινών, ζάχαρης και αλκοόλ, εάν βέβαια χαθεί η αίσθηση του μέτρου στην κατανάλωση και κυριαρχήσει η υπερβολή στις ποσότητες.

Τι θα πιείς:
Μα ελληνικό κρασάκι, φυσικά! Με το αρνάκι και το κατσικάκι ταιριάζει το κλασικό... κοκκινέλι. Τα ελαφρά κόκκινα και λευκά κρασιά συντροφεύουν ευχάριστα τις συκωταριές και τις κρεατόπιτες, ενώ το αρωματικό ροζέ είναι ιδανικό ταίρι για τη μαγειρίτσα.

Source: WomenOnly.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr