Υλικά
6 μέτρια καρότα
2 πατάτες
120 γρ. γραβιέρα γλυκειά (π.χ. Νάξου ή Κρήτης)
250 ml γάλα
6 αβγά
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. κίμινο σε σπόρους
Παρασκευή
Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βράζουμε σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Πλένουμε πολύ καλά τις πατάτες και τις βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερό χωριστά. Τις καθαρίζουμε ενώ είναι ζεστές και τις περνάμε από τη μηχανή του πουρέ μαζί με τα καρότα να γίνουν σφιχτός πουρές που τον αλατίζουμε ελαφρά. Χωρίζουμε τα αβγά.
Φτιάχνουμε μια μπεσαμέλ: σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα των αβγών σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά και να πάρει χρώμα. Τότε ρίχνουμε το γάλα (καλύτερα ζεστό) και ανακατεύουμε ζωηρά να αναμειχθεί. Ανακατεύουμε την κρέμα συνέχεια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει αρκετά. Ρίχνουμε αλάτι* και πιπέρι (κατά προτίμηση λευκό). Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε αμέσως το τυρί, ανακατεύοντας να λυώσει.
Προσθέτουμε τους κρόκους ένα έναν, ανακατεύοντας κάθε φορά. Ανακατεύουμε το μείγμα με τον πουρέ των λαχανικών και αφήνουμε να κρυώσει αρκετά. Ανάβουμε το φούρνο στους 200o. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα προσθέτοντας λίγο αλάτι. Την ενσωματώνουμε στο μείγμα τμηματικά, σε 4-5 δόσεις, ανακατεύοντας απαλά (με κινήσεις από κάτω προς τα επάνω) μέχρι να ενοποιηθεί. Βάζουμε αμέσως το μείγμα του σουφλέ σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο βαθύ σκεύος (καταλληλότερο το ειδικό σχήμα για σουφλέ) γεμίζοντάς το κατά τα 3/4.
Οταν έχει προθερμανθεί καλά ο φούρνος, το βάζουμε να ψηθεί περίπου 35'. Πρέπει να έχει φουσκώσει πολύ και να έχει πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Το σερβίρουμε αμέσως. Το σουφλέ σε λίγο θα "καθήσει" κάπως, αλλά θα παραμείνει εξίσου νόστιμο.