Υλικά:
1/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 1/8 φλυτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο σκληρό, αγελαδινό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό
Εκτέλεση:
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο
-Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό
-Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό
-Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου
-Αμέσως μετά αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
-Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
-Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου
-Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)
-Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες
-Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες δύο ώρες
-Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές
-Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε
-Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο
Source: Sintages.gr
1/4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι σκληρό
1 1/8 φλυτζάνια τσαγιού βούτυρο φρέσκο σκληρό, αγελαδινό
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
νερό
Εκτέλεση:
-Κοσκινίζετε το αλεύρι
-Ανοίγετε στη μέση ένα λάκκο
-Μέσα στο λάκκο, βάζετε το αλάτι, μία κουταλιά της σούπας βούτυρο και λίγο νερό
-Με τα χέρια αναμιγνύετε, το αλεύρι με το νερό, προσθέτοντας κάθε τόσο νερό
-Η ζύμη πρέπει να είναι σφικτή
-Πλάθετε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, τη σκεπάζετε με μία πετσέτα βρεγμένη και την αφήνετε να αναπνεύσει για 30 λεπτά περίπου
-Αμέσως μετά αλευρώνετε μία επιφάνεια και τοποθετείτε τη ζύμη
-Την πασπαλίζετε με λίγο αλεύρι και με την παλάμη πιέζετε τη ζύμη να ανοίξει σε φύλλο, πάχους 1 δαχτύλου σε σχήμα παραλληλόγραμμου
-Βάζετε το υπόλοιπο βούτυρο και με το χέρι το πιέζετε ώστε να απλωθεί και να καλύψει τα 3/4 της ζύμης αφήνοντας ένα κενό από τις άκρες της ζύμης ένα δάχτυλο περίπου
-Κατόπιν τη διπλώνετε στα 3, (την μία άκρη από την κοντύτερη πλευρά τη διπλώνουμε μέχρι τη μέση και το ίδιο κάνουμε με την άλλη)
-Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για δύο ώρες
-Αμέσως μετά την ξανανοίγετε σε σχήμα παραλληλόγραμμου την ξαναδιπλώνετε και την ξαναβάζετε στο ψυγείο για άλλες δύο ώρες
-Επαναλαμβάνετε ακόμη δύο φορές
-Η ζύμη είναι έτοιμη να τη μεταχειριστείτε
-Διατηρείται στο ψυγείο για δύο μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο
Source: Sintages.gr