Ραφιόλια (Μονεμβασιά) - από τον Ηλία Μαμαλάκη


Υλικά
1 ½ κ. αλεύρι
3 κρόκους αυγών
χυμό από ένα πορτοκάλι
3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
1 ποτήρι γάλα
3 κουταλιές λικέρ μαστίχας
νερό όσο χρειαστεί
ελαιόλαδο
ψίχα άσπρου αμύγδαλου, καλά και λεπτά αλεσμένη
μέλι
3 βανίλιες
2 κοφτά κουταλάκια κανέλας
αλεύρι για την επιφάνεια
1 ποτήρι του νερού ανθόνερο



Σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το αλεύρι, ανοίγουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών,, το χυμό από το πορτοκάλι, το βούτυρο γάλακτος, το γάλα, το λικέρ μαστίχας και αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό (προσέχοντας να μη μαλακώσει) και στο τέλος προσθέτουμε λίγο λάδι για να μην κολλάει στα χέρια. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 
Για ένα κιλό ψίχα ξασπρισμένου και αλεσμένου αμύγδαλου, βάζουμε περίπου ½ κιλό ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ.

Σε ένα μπρικάκι στη φωτιά, αραιώνουμε μέλι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγη μαστίχα ποτό και ανακατεύουμε μέχρι να καταλάβουμε ότι δεν είναι πια πυκνό το μέλι (έχουμε πια κατεβάσει το μπρίκι από τη φωτιά για να μη μας κάψει). Προσθέτουμε το μείγμα μελιού στο μπολ με το αμύγδαλο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις βανίλιες και την κανέλα και ανακατεύουμε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 
Aλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και με τον πλάστη της δίνουμε μακρόστενο σχήμα. Βάζουμε το φύλλο που ετοιμάσαμε στη μηχανή, πρώτα στη μεγάλη σκάλα και σιγά σιγά την κατεβάζουμε να πάρει λεπτό σχήμα. Βάζουμε μια κουταλιά από τη γέμιση, διπλώνουμε το φύλλο από πάνω και με τη ροδέλα του δίνουμε σχήμα μισοφέγγαρου. Επαναλαμβάνουμε με όση από τη ζύμη θέλουμε και τοποθετούμε τα έτοιμα μισοφέγγαρα σε ένα βουτυρωμένο ταψί.

Λαδώνουμε από πάνω τα ραφιόλια με ένα πινέλο και με μια οδοντογλυφίδα ανοίγουμε μια τρύπα στο κέντρο καθενός, να φτάσει μέχρι τον πάτο.

Τοποθετούμε το ταψί στο φούρνο για περίπου 15-20’ στους 200ο.

Σ ένα μπόλ βάζουμε το ανθόνερο, λίγο ποτό μαστίχα και νερό. Σε άλλο μπολ βάζουμε μπόλικη ζάχαρη άχνη, αδειάζουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε.

Όταν ψηθούν τα ραφιόλια τα παίρνουμε ένα ενα , τα βουτάμε πρώτα στο μπολ με το μείγμα ανθόνερου, και τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Αφού στεγνώσουν, τα βουτάμε στο μπολ με την άχνη και τις βανίλιες και τα σερβίρουμε

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr