ΥΛΙΚΑ (Για 6 άτομα)
3 αχλάδια κρυστάλλια
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ μάρκετ
¼ φλιτζανιού ακατέργαστη ζάχαρη
40γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180οC.
Ξεφλουδίστε τα αχλάδια, αφήνοντας όμως άθικτα τα κοτσάνια τους. Κόψτε τα στα δύο κατά μήκος και αφαιρέστε προσεκτικά με τη βοήθεια ενός μικρού κουταλιού ή μαχαιριού τα κουκούτσια. Τοποθετήστε τα αχλάδια σε ένα πυρίμαχο σκεύος με τη μεριά που είχε τα κουκούτσια προς τα επάνω, επαλείψτε τα με το σιρόπι, πασπαλίστε τα με τη ζάχαρη και από πάνω βάλτε τους κύβους του βουτύρου.
Ψήστε τα για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, αλείφοντάς τα κατά διαστήματα με το ζουμί. Στα μισά του χρόνου, μετά από 10 λεπτά, γυρίστε τα αχλάδια από την άλλη πλευρά και αυξήστε τη θερμοκρασία στους 200οC.
Κόψτε το φύλλο της σφολιάτας στα δύο κατά μήκος. Αλείψτε τα με βούτυρο από την μια μεριά και διπλώστε κάθε κομμάτι στα δύο, με τέτοιο τρόπο ώστε το πλάτος να διατηρηθεί. Τοποθετήστε τα δύο κομμάτια σε ένα βουτυρωμένο ταψί αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση περίπου 2 εκατοστών.
Σε κάθε κομμάτι τοποθετήστε 3 μισά αχλάδια κατά μήκος με την «κοιλιά» προς τα κάτω. Επαλείψτε τα αχλάδια και τη σφολιάτα με το σιρόπι που έχει μείνει από το ψήσιμο των αχλαδιών και επαλείψτε με το αυγό μόνο τη σφολιάτα.
Ψήστε την τάρτα στους 180οC για ακόμη 20 λεπτά περίπου ή μέχρι η σφολιάτα να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα ελαφρύ χρωματισμό.