Υλικά (Ποσότητα: 20 μελομακάρονα)
Για τη ζύμη
μισή κούπα λάδι
μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1/3 της κούπας αλεύρι βρώμης
1/3 της κούπας αλεύρι σίτου
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεσμένο λιναρόσπορο
μισό κουλάκι γαρύφαλο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα νερό
μισή κούπα μέλι
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
400 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλο, τον λιναρόσπορο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το μείγμα των αλευριών και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί ή απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα
Το σιρόπι μας να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα μελομακάρονο και το βουτάμε μέσα στο σιρόπι και απο τις δυο πλευρές.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Σοκολάτα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε ένα ένα τα μελομακάρουνα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα
Πηγή: Enter2life.gr
Για τη ζύμη
μισή κούπα λάδι
μισή κούπα χυμό πορτοκάλι
1/3 της κούπας καστανή ζάχαρη
2 κούπες αλεύρι ολικής αλέσεως
1/3 της κούπας αλεύρι βρώμης
1/3 της κούπας αλεύρι σίτου
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι αλεσμένο λιναρόσπορο
μισό κουλάκι γαρύφαλο
3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκάλι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
1 κούπα καστανή ζάχαρη
1 κούπα νερό
μισή κούπα μέλι
1 φλούδα από πορτοκάλι
1 ξύλο κανέλα
χυμό από μισό λεμόνι
Για το γαρνίρισμα
400 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα
Καρύδια και αμύγδαλα ψιλοκομμένα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρύφαλο, τον λιναρόσπορο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Κοσκινίζουμε σε ένα άλλο μπολ τα αλεύρια και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο υγρό μείγμα σιγά σιγά το μείγμα των αλευριών και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και πλάθουμε τα μελομακάρονα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί ή απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και βάζουμε τα μελομακάρονα.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, το ξύλο κανέλα, τη φλούδα από το πορτοκάλι και το μέλι για 10 λεπτά περίπου σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαιρούμε από τη φωτιά προσθέτουμε το χυμό από μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.
Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα
Το σιρόπι μας να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα. Παίρνουμε ένα μελομακάρονο και το βουτάμε μέσα στο σιρόπι και απο τις δυο πλευρές.
Βάζουμε τα μελομακάρονα σε μια πιατέλα και τα αφήνουμε για 20 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
Σοκολάτα
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και καλύπτουμε ένα ένα τα μελομακάρουνα. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και αμύγδαλα
Πηγή: Enter2life.gr