Καλιτσούνια Πασχαλινά


Τα καλιτσούνια αυτά φτιάχνονται για το Μ. Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Είναι ένα από τα έθιμα της Κρήτης και συγκεκριμένα των Χανίων.

ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΟΣΗ (περίπου 50 καλιτσούνια)
1 κιλό μυζήθρα
400 γραμμ. μαλάκα
1 ματσάκι μεγάλο δυόσμο ψιλοκομμένο



ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
5 φλυτζάνια νερό
ελάχιστο ελαιόλαδο
2 πρέζες αλάτι
1/2 σφηνάκι τσικουδιά ή ξύδι
1 1/2 πακέτο αλεύρι γ.ο.χ.
η ζύμη δεν πρέπει να είναι σφικτή

2 Αυγά ολόκληρα για το άλειμμα
σουσάμι

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ
2 Μέρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε τα καλτσούνια βάζουμε την μυζήθρα και την μαλάκα σε τουλπάνια και την κρεμάμε έξω σε σκιερό και κρύο μέρος ώστε να σουρώσουν πολύ καλά από τα υγρά τους.
ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
Βάζουμε σε μία λεκάνη όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και με το χέρι ή το μίξερ αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι και να την πλάθουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι μας μαλακό και ελάχιστα ελαστικό. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά σκεπασμένο με μία πετσέτα.
ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΙΓΜΑ ΤΥΡΙΩΝ

Σε μία άλλη λεκάνη πέρνουμε την μαλάκα και την ξίνουμε στον χοντρό τον τρίφτη. Στην συνέχεια βάζουμε και την μυζύθρα και με το χέρι αναμυγνείουμε πολύ καλά.Τέλος βάζουμε και τον δυόσμο ψιλοκομμένο και αναμυγνείουμε ξανά για να πάει παντού.

Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε με την βοήθεια ενός πιάτου του τσαγιού φυλλαράκια, παίρνουμε λίγη γέμιση και την βάζουμε στο κέντρο του φύλλου ενώ τέλος το κλείνουμε σαν φάκελο.

Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στο οποίο έχουμε βάλει πρώτα αντικολλητικά ναϊλάκια αλοίφουμε το αυγό από πάνω, ρίχνουμε σισάμι και στην συνέχεια ή τα ψήνουμε ή τα βάζουμε στην κατάψυη για την μέρα που τα θέλουμε.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!

Προσφορές ΜΟΝΟ για 24 ώρες!
Snatch.gr