Υλικά
1 πακέτο ζυμαρικά πένες
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. Έμενταλ, τριμμένο
για τη σάλτσα μπολονέζ:
400 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
αλάτι-πιπέρι
για τη μπεσαμέλ:
3 φλυτζάνια ζεστό γάλα
3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το γαρνίρισμα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα τριμμένη.
Εκτέλεση σάλτσας μπολονέζ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μπέικον και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3 τρία φλυτζάνια νερό, το φύλλο δάφνης,αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για35-40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εκτέλεση της μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι,ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βράζουμε σε μία καρσαρόλα νερό με μία κουταλιά σούπας αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε 4-5 λεπτά και τις σουρώνουμε.
Βάζουμε τις μισές σε ένα ταψί αλειμμένο με το ελαιόλαδο, τις καλύπτουμε με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τις υπόλοιπες πένες.
Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το έμενταλ και ψήνουμε στον προθερμασμένο για 30 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε σε κομμάτια πασπαλίζοντας με το μαϊντανό και την παρμεζάνα.
1 πακέτο ζυμαρικά πένες
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
250 γρ. Έμενταλ, τριμμένο
για τη σάλτσα μπολονέζ:
400 γρ. Κιμά μοσχαρίσιο
7 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
2 ψιλοκομμένα κρεμμύδια
1 ποτηράκι λευκό κρασί
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού ντοματοπελτέ
1 φύλλο δάφνης
αλάτι-πιπέρι
για τη μπεσαμέλ:
3 φλυτζάνια ζεστό γάλα
3 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
3 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο για το άλειμμα του ταψιού
Για το γαρνίρισμα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και παρμεζάνα τριμμένη.
Εκτέλεση σάλτσας μπολονέζ
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τον κιμά 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σέλινο, το μπέικον και τα σοτάρουμε για 5 λεπτά περίπου.
Σβήνουμε με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν, μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε 3 τρία φλυτζάνια νερό, το φύλλο δάφνης,αλάτι, πιπέρι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για35-40 λεπτά περίπου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Εκτέλεση της μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε τη μαργαρίνη, βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι,ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Βράζουμε σε μία καρσαρόλα νερό με μία κουταλιά σούπας αλάτι και 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ρίχνουμε τις πένες. Τις βράζουμε 4-5 λεπτά και τις σουρώνουμε.
Βάζουμε τις μισές σε ένα ταψί αλειμμένο με το ελαιόλαδο, τις καλύπτουμε με το μείγμα του κιμά και προσθέτουμε τις υπόλοιπες πένες.
Απλώνουμε από πάνω την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το έμενταλ και ψήνουμε στον προθερμασμένο για 30 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε σε κομμάτια πασπαλίζοντας με το μαϊντανό και την παρμεζάνα.