Μια μακαρονάδα που δε θυμίζει τις συνηθισμένες. Φτιάξε αρκετή γιατί οι καλεσμένοι σου αναμένεται να ζητήσουν και δεύτερο γύρο.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Υλικά
500 γραμμάρια μακαρόνια
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψύχα)
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
½ φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
600 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλιά σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2’. Βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10’. Για τους σκεφτέδες: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10’. Το στύβουμε και το θρυμματίζουμε σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Πλάθουμε όσο πιο μικρά κεφτεδάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10’. Προσθέτουμε και όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την αρωματική σάλτσα και σιγοβράζουμε για 15’ λεπτά. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και 2’ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά για 2’ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε από πάνω τυρί.
Μερίδες: 4
Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’
Υλικά
500 γραμμάρια μακαρόνια
500 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
2 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψύχα)
1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
½ φλιτζάνι τσαγιού φρέσκο γάλα
1 αυγό
2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
½ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο
600 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
1 κουταλιά σούπας βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουταλιά γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση: Για τη σάλτσα: Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 2’. Βάζουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, συμπληρώνουμε 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε τη σάλτσα για 10’. Για τους σκεφτέδες: Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα και μουλιάζουμε το ψωμί για 10’. Το στύβουμε και το θρυμματίζουμε σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε και όλα τα υπόλοιπα υλικά, κιμά, κρεμμύδι, αυγό, τυρί, μαϊντανό, δυόσμο, αλάτι και πιπέρι. Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά. Πλάθουμε όσο πιο μικρά κεφτεδάκια γίνεται και χωρίς να τα τηγανίσουμε τα ρίχνουμε στη σάλτσα που ήδη έχει βράσει για 10’. Προσθέτουμε και όλα τα μυρωδικά, βασιλικό, θυμάρι, δυόσμο και δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο. Σκεπάζουμε την αρωματική σάλτσα και σιγοβράζουμε για 15’ λεπτά. Στο μεταξύ έχουμε βράσει τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και 2’ πριν το τέλος του βρασμού τους με τσιμπίδα τα ρίχνουμε στη σάλτσα με τα κεφτεδάκια. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά για 2’ με ξεσκέπαστη κατσαρόλα. Τα σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα και τρίβουμε από πάνω τυρί.