1. Πιπεροσαλάτα Τσικνοπέμπτης
Συστατικά
6 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κύβους
2 πιπεριές κέρατα κομμένες κύβους
3 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμάρια φέτα μαλακή πικάντικη
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
5-6 μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι - πιπέρι καγιέν
1 φλυτζάνι τσαγιού ταχίνι
Οδηγίες
Ψήνουμε στον φούρνο γιά λίγο τις μελιτζάνες.
Τις βγάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί.
Κόβουμε και τις ξεφλουδισμένες μελιτζάνες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε το μίγμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι καί λίγο λεμόνι ακόμη, ώστε να γίνει κρέμα και γλυκειά ή πιο πικάντικη ανάλογα τα γούστα μας (όπως κάνουμε και με την ταραμοσαλάτα)
2. Τσικνοπέμπτη 2011 - Συκωταριά
Συστατικά (για 6 άτομα)
1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό)
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Αντί για κρασί μπορούμε να την σβήσουμε με το χυμό από ένα λεμόνι.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και την αφήνουμε να στραγγίσει. Την κόβουμε σε κομματάκια και τη βάζουμε σ' ένα βαθύ τηγάνι με το νερό για να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Την αφήνουμε για 10 λεπτά να μαγειρευτεί καλά, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε τη ρίγανη και το λευκό κρασί. Την αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα 5 λεπτά και την σερβίρουμε.
3. Ψητές μελιτζάνες με ντρέσσινγκ γιαουρτιού
Συστατικά
2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριες μακρόστενες φέτες (ή ροδέλες)
ελαιόλαδο για το ψήσιμο και 1 κ.σ. σούπας επιπλέον
3 κ.σ. γεμάτες στραγγιστό γυαούρτι
1 κ.σ. γεμάτη ταχίνι (απλό)
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Αλοίφετε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο, αλατίζετε ελαφρά και ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Γυρίζετε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Τις βάζετε σε δίσκο σερβιρίσματος και πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι.
Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το γυαούρτι, το σκόρδο, το ταχίνι, την 1 κ.σ. λάδι, το λεμόνι και το κόλιανδρο και ανακατεύετε καλά να γίνει ένα απαλό ντρέσσινγκ. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλάτι.
Περιχύνετε με αυτό τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε, αν θέλετε, με επιπλέον κολίανδρο.
4. Αρνίσια παϊδάκια με ούζο
Συστατικά
4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 κ.τ.γ. πιπέρι
1/2 κ.τ.γ. αλάτι
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
50 ml ούζο
Οδηγίες
Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και τρίβουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα παϊδάκια και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνουμε το ούζο σε ψηλή κατσαρόλα. Το ανάβουμε με φωτιά και το καίμε. Το ρίχνουμε αμέσως στα παϊδάκια και το αφήνουμε να σβήσει μόνο του. Σερβίρουμε αμέσως.
5. Γαλατόπιτα Ηπειρώτικη για Τσικνοπέμπτη
Συστατικά
2 1/2 λίτρα γάλα πλήρες
1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
3 φύλλα κρούστας
10 αυγά
1 κουταλιά κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Οδηγίες
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα μαζί με το σιμιγδάλι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ένα φλιτζάνι από το λάδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες στην κρέμα. Ρίχνουμε σ' ένα ταψί το υπόλοιπο λάδι, στρώνουμε τα φύλλα που πρέπει να περισεύουν απ' το ταψί για να σηκώσουμε τις άκρες γύρω - γύρω, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (160ο C - 170ο C) για περίπου 45-50 λεπτά.
Συστατικά
6 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες κύβους
2 πιπεριές κέρατα κομμένες κύβους
3 σκελίδες σκόρδο
500 γραμμάρια φέτα μαλακή πικάντικη
1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο
5-6 μελιτζάνες φλάσκες ψημένες
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι - πιπέρι καγιέν
1 φλυτζάνι τσαγιού ταχίνι
Οδηγίες
Ψήνουμε στον φούρνο γιά λίγο τις μελιτζάνες.
Τις βγάζουμε και τις ξεφλουδίζουμε.
Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μαζί.
Κόβουμε και τις ξεφλουδισμένες μελιτζάνες και τις προσθέτουμε και αυτές στο μπλέντερ.
Δοκιμάζουμε το μίγμα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο λάδι καί λίγο λεμόνι ακόμη, ώστε να γίνει κρέμα και γλυκειά ή πιο πικάντικη ανάλογα τα γούστα μας (όπως κάνουμε και με την ταραμοσαλάτα)
2. Τσικνοπέμπτη 2011 - Συκωταριά
Συστατικά (για 6 άτομα)
1 αρνίσια συκωταριά (1 κιλό)
1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Οδηγίες
Αντί για κρασί μπορούμε να την σβήσουμε με το χυμό από ένα λεμόνι.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά και την αφήνουμε να στραγγίσει. Την κόβουμε σε κομματάκια και τη βάζουμε σ' ένα βαθύ τηγάνι με το νερό για να βράσει σε μέτρια φωτιά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Την αφήνουμε για 10 λεπτά να μαγειρευτεί καλά, ανακατεύοντας συχνά. Μόλις ροδίσει ρίχνουμε τη ρίγανη και το λευκό κρασί. Την αφήνουμε να μαγειρευτεί για άλλα 5 λεπτά και την σερβίρουμε.
3. Ψητές μελιτζάνες με ντρέσσινγκ γιαουρτιού
Συστατικά
2 μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε μέτριες μακρόστενες φέτες (ή ροδέλες)
ελαιόλαδο για το ψήσιμο και 1 κ.σ. σούπας επιπλέον
3 κ.σ. γεμάτες στραγγιστό γυαούρτι
1 κ.σ. γεμάτη ταχίνι (απλό)
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1 κ.σ. φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
Οδηγίες
Αλοίφετε τις μελιτζάνες με ελαιόλαδο, αλατίζετε ελαφρά και ψήνετε σε προθερμασμένο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Γυρίζετε να ψηθούν και από την άλλη πλευρά.
Τις βάζετε σε δίσκο σερβιρίσματος και πασπαλίζετε με λίγο πιπέρι.
Σε ένα μπωλ ανακατεύετε το γυαούρτι, το σκόρδο, το ταχίνι, την 1 κ.σ. λάδι, το λεμόνι και το κόλιανδρο και ανακατεύετε καλά να γίνει ένα απαλό ντρέσσινγκ. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο αλάτι.
Περιχύνετε με αυτό τις μελιτζάνες και πασπαλίζετε, αν θέλετε, με επιπλέον κολίανδρο.
4. Αρνίσια παϊδάκια με ούζο
Συστατικά
4 μεγάλα παϊδάκια περίπου 1 κιλό
1 σκελίδα σκόρδο
1/4 κ.τ.γ. πιπέρι
1/2 κ.τ.γ. αλάτι
2 κ.τ.σ. ελαιόλαδο
50 ml ούζο
Οδηγίες
Κόβουμε στη μέση το σκόρδο και τρίβουμε το κρέας και από τις δυο πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε τα παϊδάκια. Ζεσταίνουμε το λάδι και ροδίζουμε τα παϊδάκια και από τις δυο πλευρές. Ζεσταίνουμε το ούζο σε ψηλή κατσαρόλα. Το ανάβουμε με φωτιά και το καίμε. Το ρίχνουμε αμέσως στα παϊδάκια και το αφήνουμε να σβήσει μόνο του. Σερβίρουμε αμέσως.
5. Γαλατόπιτα Ηπειρώτικη για Τσικνοπέμπτη
Συστατικά
2 1/2 λίτρα γάλα πλήρες
1/2 κιλό ψιλό σιμιγδάλι
3 φύλλα κρούστας
10 αυγά
1 κουταλιά κανέλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Οδηγίες
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά το γάλα μαζί με το σιμιγδάλι, την κανέλα, τη ζάχαρη και το ένα φλιτζάνι από το λάδι. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή κρέμα. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα απ' τη φωτιά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε μαζί με τις βανίλιες στην κρέμα. Ρίχνουμε σ' ένα ταψί το υπόλοιπο λάδι, στρώνουμε τα φύλλα που πρέπει να περισεύουν απ' το ταψί για να σηκώσουμε τις άκρες γύρω - γύρω, αδειάζουμε μέσα την κρέμα και ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο (160ο C - 170ο C) για περίπου 45-50 λεπτά.